Националната банка на Украйна пуска монети „Героите на Майдана”

Националната банка на Украйна обяви, че пуска в обръщение серия от паметни монети „Героите на Майдана”. Те са посветени на годишнината от масовите граждански протестни акции в Киев, завършили през февруари 2014 г. с падането на режима на президента Виктор Янукович.

В състава на серията влизат монетите „Евромайдан”, „Революция на достойнството” и „Небесна стотица” с номинал от 5 гривена.

Монетите са изработени от алпака, като всяка серия е с тираж от 50000 броя. Новите монети ще влязат в обръщение на 18 февруари, точно една година, след като в центъра на Киев започнаха стълкновения между протестиращите и подразделения на „Беркут” и вътрешните войски. В резултат на сблъсъците загинаха десетки, а бяха ранени стотици хора.

На реверса на монетите „Революция на достойнството” може да се види един от епизодите на силово противопоставяне, агресия, конфронтация, пламъци и летящи запалени гуми, които станаха един от символите на тогавашните събития.

От другата страна на монетата е изобразен въоръжен с отнет от милиционерите щит участник в акциите на протеста.

На монетата „Небесна стотица” са изобразени положени на тротоара свещи и карамфили, символизиращи пролятата кръв. Монетата „Евромайдан“ показва знамената на ЕС и Украйна, фрагмент от Майдана и цитат от Конституцията на Украйна, според който единственият източник на власт в страната е народът.

Миналата седмица президентът на Украйна Пьотр Порошенко постанови учредяването на национален празник Ден на героите „Небесна стотица”, който ще се отбелязва всяка година на 20 февруари. «Небесная сотня» е символното наименование на загиналите активисти на опозицията по време на протестите на Майдана в периода от ноември 2013 година до февруари 2014 година. Жертвите на безредиците и стълкновенията тогава надхвърлиха 100 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *