Националната ефективна стачка на железничарите продължава

Минути преди 8 часа са пристигнали няколко влака с пътници, които са се съобразили със стачните действия. На първи перон вече са се събрали около 50 протестиращи със знамената на КНСБ и КТ „Подкрепа“.
Те настояха реформата да бъде спряна и поискаха оставката на министъра на финансите Симеон Дянков.
Пети ден е. Настояваме да спрете това безумие. Вие изпълнихте петилетния план за съкращения. Трябва да има спокойствие в българските железничари. Народното събрание гласува 140 млн. лв. Московски мълчи. Защо? За да има съкращения. Защото ако тези 140 млн. лв. бяха дошли щеше да има ремонт и вагони и щеше да има нормално движение. Снощи най-накрая видяхме идеолога- министър Дянков, който казва: „Пенсионната система и в железниците ще стане така“. Да, ама не г-н Дянков. Затова искам днес на ж.п. перона в София да му кажем: „Оставка!“, заяви Валентин Никифоров от КНСБ.
За пети пореден ден влаковете в страната ще спрат между 8 и 16 часа. Вчера от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съобщиха, че над 80 % от пътническите влакове в страната са били спрени. Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев потвърди пред „Хоризонт“, че съдебният иск за незаконност на стачката ще бъде внесен днес в Софийския градски съд.
Стачката отново ще блокира железопътния транспорт у нас, оттам и пътниците, които го предпочитат. Макар и хората да са информирани не малко чакат влаковете да потеглят. Междувременно вчера синдикалистите предупредиха, че от четири дни не са проверявани съоръжения, от които зависи сигурността на ж.п. транспорта, затова отговорността за влаковете, които се движат след 16 часа и до 8 часа сутринта остава на ръководството на БДЖ. Вчера транспортният министър Ивайло Московски заяви пред „Хоризонт“, че на ръководството на кампанията е разпоредено да преговаря със стачните комитети за сключването на колективен трудов договор, но от БДЖ не са насрочили такава среща до момента. Синдикатите обаче заявиха, че преговорите не са основание за спиране на стачката и че тя може да бъде прекратена, ако резултатите от тях са удовлетворителни.
Според стачкуващия в Горна Оряховица началник-влак Петър Ганчев реформата, предлагана от ръководството на БДЖ, е погрешна. Ганчев работи в системата на БДЖ от 29 години, включително и на ръководни постове, а сега е сред железничарите, заявили готовност да преминат към гладна стачка:
„Пътнически превози“ в цял свят по принцип са губещи. Това е социален транспорт. „Пътнически превози“ трябва да има и трябва съществуват, а не да ми говорят за влакове. Дори да погледнем и влаковете, които искат да съкращават много от тях са нерентабилни, както те ги изкарват. Действително и аз да бях на мястото на Дянков и аз нямаше да наливам пари в железниците, докато не се направи реформата както трябва, но тази реформа, която те предлагат не е реформата, от която имаме нужда. Не може аз да храня на гърба си още 7-8 човека, които дори не знаят къде се намират. Аз не желая да стачкувам, за да няма съкращения в БДЖ. Аз искам да стачкувам, за да не се съкращават неправомерно влакове. Аз искам реформата да се направи, а за да се направи реформа трябва да има съкращения в БДЖ там където трябва, а именно в администрацията.
Железничарите на гара Мездра, най-големият ж.п. възел в Северозападна България, стачкуват ефективно.  Железничарите за пореден път изразяват категоричната си позиция против съкращенията и провежданата реформа, която, според тях, няма да доведе до оздравяването на дружеството.
Първият влак, който бе блокиран бе пътническата композиция от Лом за София. Всички пътуващи слязоха тук, защото бяха врачани, които пътуват за работа до Мездра. До 16 часа през възловата гара няма да преминат 22 пътнически композиции, които са предвидени по разписание. Спирането на движението на влаковете вече дава отражение на местната икономиката.
Служителите на Бургаската гара не протестират, но ефективна стачка са обявили железничарите на съседната малка гара Владимир Павлов. За това движението на влакове на Бургаската гара е блокирано.

 Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *