Национална петиция срещу произвола на банки и частни съдебни изпълнители започва от Пловдив

Национална петиция срещу произвола на банки и частни съдебни изпълнители започва от Пловдив, съобщи на пресконференция адвокат Десислава Филипова от Центъра за човешки права в града. Искането е за отмяна на чл. 417 на Гражданския процесуален кодекс, по който се облагодетелстват определени юридически и частни лица, заявяват от неправителствената организация. До момента в петицията, която е в електронен формат, са се подписали близо 2000 души.
Най-често срещаният пример за измама според адвокатите е бърза процедура за издаване на заповед за незабавно изпълнение, издаване на изпълнителен лист и започване на изпълнително производство. По думите на внеслите петицията хората не са наясно със сключването на револвиращи заеми. В началото договорът е за определена сума, след това се оказва, че тази сума е завишена без тяхното знание и съгласие.

Кредитополучателите не са уведомявани за предприетите срещу тях действия чрез частни съдебни изпълнители. По куриер им се изпраща известие, което те не получават и накрая научават в много късен етап за сумите и лихвите, които дължат. Не могат да се защитят и са лишени от възможността да поискат спиране на изпълнителното производство. Повечето са ощетени и загубват жилищата си, каза адвокат Филипова. Тя заяви, че е изготвен правен анализ за кръглата маса, която предстои да се проведе по проблемната тема. С писмо ще бъде сезирана Европейската комисия за нарушението на основни човешки права. Това може да доведе до замразяване на членството на България в Европейския съюз докато не се отстранят нарушенията, категорична е Десислава Филипова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *