Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда антикризисните мерки

© Снимка: Архив

 

Синдикати, работодатели и представители на правителството ще обсъдят мерки срещу кризата. Предложенията ще се дискутират на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Срещата-дискусия ще започне в 14 часа в зала „Сердика” на хотел „Шератон”.
Както бe  съобщено, правителството предлага повишаване на ДДС с 2%. Вероятно идеята няма да се приеме от синдикатите и работодателите. В документа с антикризисни мерки на кабинета са включени редица от предложенията на синдикатите и работодателите.
От увеличаването на ДДС се очаква в бюджета да постъпят 540 милиона лева, но това ще натовари бизнеса и потребителите. За „Хоризонт” Мика Зайкова, икономически експерт в КТ „Подкрепа”, коментира: Пише за една година, най-вероятно само за тази, 2010-та.
Асоциацията на индустриалния капитал е против повишаването на ДДС, съобщи за националното радио председателят Васил Велев: По-добре е да се увеличи косвен данък, отколкото пряк.
Правителството предлага да се създаде публичен регистър за задълженията на държавата към бизнеса, но кабинетът не посочва в какъв срок ще плати дължимите пари на фирмите за спечелени договори. Васил Велев: Ние бяхме предложили да се създаде график. Незабавно и до края на полугодието по този график държавата да се разплати с бизнеса. Такава мярка отсъства.
Правителството предвижда да се спре намаляването на осигуровките до края на 2011 година, но предлага ограничаване до 90% на средствата във фонд „Работна заплата” в бюджетния сектор. Друго предложение е работодателите да плащат първите три дни от болничния на работниците, но това ще отнеме от бизнеса около 90 млн. лв. в условия на криза. Правителството има намерение да приватизира „Топлофикация-София” и НДК. Очаква се от продажбата на миноритарни дялове на държавата в различни предприятия в хазната да постъпят 150 милиона лева и още толкова се смята, че ще са приходите от облагането с по-висок данък на собствениците на скъпи къщи и коли. От Българската търговско-промишлена палата заявиха, че т.нар. данък лукс е неприемлив.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *