Нашенци в Хаити призоваха България да помогне

Двама от българите в Хаити – Ралица Константинова и Александър Сейменов изпратиха отворено писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов с призив България да окаже помощ на засегнатите от земетресението.

„Стана ясно, че малкото българи на територията на Хаити (четирима или петима, по думите на самата Ралица – бел.ред.) сме добре, това само по себе си не е новина. Новината, както знаете, е, че за момента са регистрирани десетки хиляди жертви и броят им се увеличава с всеки изминал час. Днес, в опит да помогнем, прекосихме пеша най-малко засегнатия и най-сигурен квартал в града – Петионвил. Улицата беше пълна с трупове, за които няма кой да се погрижи. Завити в парцали и накацани от мухи. Пешеходци се точат покрай тях, закривайки ноздри с кърпи, фланелки, и който каквото намери“, пишат двамата ни сънародници, предаде „Фокус“.

„Епидемията, която се очаква вследствие на изоставените и затрупаните тела, ще донесе още безброй жертви. Помощ пътува отвсякъде, но, както разбрахме, не и от България. Българите в Хаити сме екзотични и малобройни, сега ще бъдем и засрамени… Списъкът със страните изпращащи помощ на Хаити, е безкраен, но нашата държава не фигурира в него. Не искаме да вярваме, че това е така“, възмущават се още двамата българи.

„Наясно сме, че България няма капацитета на западноевропейските си съседки. Наясно сме, че глобалната икономическа криза остави тежък отпечатък и у нас. Но се надяваме като български граждани, че и нашата държава няма да остане безучастна в този трагичен момент. Всяка субсидия ще е от полза – 10 000 лева в медицински материали ще са десетки спасени животи. Вие направете аритметиката и преценете колко може да се отдели“, пишат още Ралица Константинова и Александър Сейменов.

Междувременно БЧК обявява апел за спешно набиране на средства за подпомагане на жертвите и призовава всички държавни институции, корпоративния и банковия сектор, обществени организации, медии и цялото българско общество към съпричастност и солидарност с пострадалите.
От организацията обявиха и банкова сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
BIC: UNCRBGSF
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Хаити)

Събраните средства ще бъдат предоставени в подкрепа на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Те ще бъдат използвани за осигуряване на подслон, медицински грижи, храна, вода и други най-неотложни нужди от първа необходимост. Изразявайки солидарност с нуждаещите се от спешна помощ в Хаити, БЧК вече преведе 5000 лв. в тяхна подкрепа, следи ситуацията и при необходимост ще предприеме допълнителни действия, се казва в съобщение на организацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *