НЕК заведе дело срещу ЧЕЗ за неплатени фактури.

Националната електрическа компания (НЕК) е предявила частичен иск на стойност 6.362 млн. лв. срешу доставчика на електроенергия за Северозападна България „ЧЕЗ електро България“ за неплатени фактури за продадена електроенергия. Това става ясно от съобщение на сайта на Българската фондова борса (БФБ), публикувано от ЧЕЗ. Тъй като компанията е публична, тя има задължение да оповестява подобна информация, ако цената на иска надхвърля 10% от собствения капитал на дружеството, се посочва в съобщението. Пълният размер на исковете е 63.628 млн. лв. и лихви на стойност 1 млн. лв.

За какво е спорът

От НЕК обясниха, че искът е депозиран в средата на септември и предстои насрочване на делото. Предмет на спора са вземания за продадена електроенергия по две фактури от януари и февруари 2014 г. В съобщението на ЧЕЗ се посочва, че смятат исковете за напълно неоснователни и възнамеряват да предприемат всички „допустими от закона стъпки с цел защита интересите на дружеството и акционерите“.

Делата на другите

Това не е единственото дело на НЕК срещу електроснабдителните дружества. Държавната компания съди и ЕВН, която снабдява Югоизточна България, в арбитражния съд към Българската търговско-промишелна палата (БТТП). По неофициална информация делото е по частичен иск за 9 млн. лв. също за неплатени фактури в периода от 10 април до 25 юли 2013 г. През март 2014 г. НЕК заведе дело и срещу „Енерго про продажби“ във Варненския окръжен съд за вземане в размер на 11.059 млн. лв.

Насрещни действия

В края на 2013 г. НЕК имаше намерение да съди трите дружества заради неплатени от тях фактури за над 300 млн. лв. Впоследствие обаче претенциите на НЕК бяха стопирани поне частично заради решение на Върховния административен съд и с него беше отменена наредбата, според която част от плащанията за зелена енергия трябваше да се покриват от електроснабдителните дружества. Заради въпросната наредба обаче трите дружества натрупаха сериозни дефицити, тъй като до отмяната й дружествата трябваш да я спазват, заради което ЕВН заведе дело срещу НЕК в арбитражния съд във Вашингтон. Според различни източници сумата на иска е между 600 млн. и 1 млрд. евро. Подобен ход в средата на 2015 г. предприе и „Енерго про“, само че арбитражният иск беше заведен срещу България заради ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *