НЕК поиска по-висока цена на тока

Причината е, че още от август т.г. НЕК продава с по четири лева на мегават под себестойността. Това посочи пред журналисти изпълнителният директор Михаил Андонов по време на отбелязване на 20-годишнината от регистрацията на НЕК, съобщи БТА.
Ако искането бъде прието, то може да се отрази и на цената на дребно. Поскъпване на тока няма да има до 1 юли 2012 година. Не трябва да има шокови увеличения, обяви през лятото председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Тогава електоенергията за бита поскъпна с два процента.
При регулирана цена за НЕК от 76,42 лв. на мегават на електроенергията, от август себестойността й за НЕК е 80,20 лв., каза Андонов. Като причина за това той посочи увеличението на цената на електроенергията от когенерациите на топлофикационните дружества вследствие на увеличението на цената на природния газ, което не е разчетено в ценовата рамка на НЕК. В цената на НЕК от 1 юли 2011 г. не е било разчетено и пускането в експлоатация на ТЕЦ „Брикел“, което е от 8 август т.г., както и новите мощности от ВЕИ, каза Андонов.
Още в този регулаторен период (2011-2012 г.) трябва да се измисли нещо за компенсиране на НЕК, смята Андонов. Идеално ще е, ако увеличението се случи още от 1 януари 2012 г., но тъй като остават само два работни дни, е ясно, че това няма да стане, каза Андонов. Не е фатално за НЕК, ако до 1 юли 2012 г. не бъде увеличена цената на тока на едро, но е нормално, щом има промяна в цените, които влияят в ценообразуването на НЕК, да има и промяна в цената за НЕК, посочи изпълнителният директор на компанията.
НЕК ще завърши годината с печалба от 70 милиона лева преди данъчното облагане, съобщи още Андонов. Тя е по-ниска заради намалелия наполовина износ и повишеното с близо 7 % потребление на ток в страната. Михаил Андонов каза още, че не се очакват проблеми с тока по зимните курорти. Само курортът „Боровец“ в момента е без двойно електрозахранване. Този проблем ще бъде решен до края на следващата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *