Не вярвайте на хотелските оценки!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Написаното в интернет не винаги отговаря на истината

Съвсем обичайна практика е, след завръщане от отпуска, в специални интернет-портали хората да оценяват хотелите и условията. Това е наистина понякога много полезно, но не винаги информацията е достоверна…

След 18 месеца без нито един почивен ден извън уикендите, Ейдриан Хийли решава да сиподари кратък отдих в един хотел в Западна Англия. Но престоят му трае само два дни, а прекарването му е далеч от идеята за почивка. Ейдриън и приятелката му не могат да влязат в стаята си още първата вечер и то в продължание на часове, защото хотелската администрация била решила точно тогава да подменя килима. На втория ден пъксобственикът изгонил двойката, защото видял, че оценили лошо хотела в един интернет-портал.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 33 милиона германци са използвали през 2009 г.
сайт за хотелски оценки
Ориентир или задънена улица?
Сайтовете за хотелски оценкистават все по-популярни и добиват сякаш все по-голяма важност при избирането на дестинация за почивка. Според едно проучване, през 2009 година близо 33 милиона германци са използвали такива сайтове, за да намерят най-подходящото място заотпуската си. При най-големия в света подобен сайт – Tripadvisor -само за една минута постъпват 21 мнения за хотели по целия свят.
„Оценките са добър ориентир за хората, които се чудят дали да посетят дадено място или да отседнат в определен хотел. Но все пак не бива да взимаме решенията си единствено въз основа на тези мнения“, казва туристическият експерт Кармен Гамих. Тя препоръчва да се допитваме до различни туристически бюра, където служителите разполагат с доста по-аргументирана информация и могат да ни обслужат по-добре.
Въпрос на вкус
Причината е, че много често отзивите в интернет-порталите са субективни и се дължат на някакъв личен проблем, който не може да бъде съотнесен към пребиваването на всеки в даден хотел. Същото важи и за другата крайност:положителният отзив на някое семейство не означава, че хотелът е удачен избор замлади двойки например.
Като цяло е добре да се отнасяме скептично към крайно положителни или крайно отрицателни отзиви. Добре е да можем да извадим някаква обективна информация, която да ни е от реална полза. В противен случай вместо най-приятното и изгодно място, можем да получим тъкмо обратното.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *