Не искат намаляване на задължителния начален капитал за ООД-та

Мнозинството в парламента няма да подкрепи предложението на ОДС с 10 пъти да се намали задължителният начален капитал за създаване на дружество с ограничена отговорност. Това стана ясно по време на дискусията в Народното събрание по второто четене на промени в търговския закон, внесени от сините.

Автор на идеята, която беше подкрепена на първо четене от залата е Мартин Димитров от ОДС. Според него с намаляване на минималния изискуем капитал за формиране на ООД от 5000 на 500 лева ще поощри предприемачеството у нас.

Огнян Герджиков от НДСВ каза, че който иска да не депозира първоначален капитал може да си направи събирателно или командитно дружество. Проф. Герджиков подкрепи предложението на Димитров първоначално да се внасят 30 процента от изискуемия капитал, а не както е сега – 70 на сто. Той обаче отхвърли другата идея на синия депутат за създаване на акционерно дружество да се изискват 5000, а не 50 000 лева, както е сега. Герджиков посочи, че така страната ни ще наруши европейска директива. Гласуването на поправките ще е утре сутрин.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *