Не се предвижда сериозен дефицит на руски природен газ, сочат разчети

Максималният недостиг на газ ще бъде само 1% от неговия добив

Купувачите на руски природен газ напразно се вълнуват за възможните проблеми с доставките, уверяват от руското министерство на икономическото развитие. Въпреки, че темповете на добив изостават силно от темповете на растеж на потреблението в Русия, дефицит през следващите три години няма да има, обещават чиновниците. По техни данни, даже при най-лошия сценарий максималният недостиг на газ ще бъде само 1% от неговия добив. Експертите са съгласни с тази оценка и добавят, че малкият дефицит даже би бил изгоден за „Газпром“ и независимите производители на газ, се казва в анализ на вестник „Ведомости“.

По време на срещата на Г-8 директорът на Международната агенция за енергия Клод Мандил връчи на руското правителство изследване, в което остро се критикуваше политиката в газовия отрасъл. В него една от най-авторитетните световни организации, анализиращи петролният и газовият сектор, отбеляза, че „Газпром“, който разполага с 60% от руските газови запаси /а Русия с 26% от световните/ инвестира не там, където е необходимо. Вместо да влага средства в разработването на нови находища и модернизация на съществуващата транспортна мрежа, в която ежегодно се губят по 70 милиарда куб.м. газ, той купува петролни активи и строи нови тръбопроводи. За осигуряването на устойчиви доставки агенцията посъветва да се забави растежа на вътрешното потребление, развивайки енергийното спестяване, и да се повиши вътрешната цена до пазарното равнище. Наскоро страховете на чужденците бяха потвърдени от министъра на икономическото развитие Герман Греф. На последното правителствено заседание, на което се обсъждаше прогнозата за социално-икономическото развитие за следващите три години, Греф определи ниските темпове на добив на газ като един от факторите, „можещи да забавят икономическия растеж“. Нещо повече, през следващите години „за пръв път ще се разкрие и излезе на първо място“ дисбалансът между динамиката на добив и потребление на газ, подчертава министърът. Но изводът от това не е: въпреки заплашителната тенденция министерството на икономическото развитие не очаква критичен дефицит. Съгласно най-лошия сценарий през 2008 г. няма да достигат максимум 6 милиарда куб.м., а през 2009 г. – 8 милиарда куб.м., прогнозират от министерството. Това не е сериозен недостиг и той може да бъде удовлетворен от въвеждането в експлоатация само на едно находище, потвърждава анализаторът Дмитрий Лукашов от „Антон“. Например „Итера“ разполага с находището Береговое, което компанията все още не разработва, защото не е успяла да се споразумее за достъпа до тръбопроводите.

В „Газпром“ също смятат, че компанията разполага с всички необходими възможности, за да изпълнява строго както своите ангажименти в Русия, така и в чужбина: пресметнато е колко газ, къде и кога да бъде добит, и доставен на всички категории потребители. „Газпром“ работи, имайки предвид нуждите на пазара и добива толкова колкото е необходимо“, поясни представител на корпорацията. През последните пет години темповете на пазарно потребление са растели средно с 1,85% годишно, отбелязва анализаторът Валерий Несторов от „Тройка Диалог“. В близките години, изхождайки от прогнозите на министерството на икономическото развитие, растежът ще се увеличи до 2,5%. Но това не представлява заплаха за експорта, който винаги ще бъде приоритетен. А малкият дефицит на вътрешния пазар няма да навреди на никого, убеден е експертът.

„Газпром“ ще получи допълнителни аргументи в полза на по-бързото увеличаване на тарифите, а независимите производители ще са „по-любезни“ при преговорите за достъп до транспортната мрежа и продажната цена на газа, а при потребителите ще се увеличи заинтересоваността от спестяване.

Съгласно разчети на Института за енергийна политика, дефицитът обаче ще бъде по-голям: през 2010 г. той ще достигне до 30 милиарда куб.м. „И това е минимумът“, смята президентът на института Владимир Милов. При съвпадане на няколко фактора – падането на добива в Туркменистан, строителството на газопровод за Китай, увеличаване на вътрешното потребление /3%/ – дефицитът може да нарасне до 100 милиарда куб.м. Милов смята, че потребителите няма да чувстват недостига на газ през годината, а само в пиковите периоди – няколко седмици от зимата и лятото. Тогава „Газпром“ ще трябва да спира подаването на газ за електроенергетиците. /Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *