Нивото на лошите кредити в България е около 12%

Финансовите институции в България, отпускащи кредити, отчитат ръст в размера на сумите от 16% за периода ноември 2018 г. – май 2019 г.Нивото на лошите кредити в България е около 12%.

Оказва се, че българските кредитополучатели не се отличават особено от своите съмишленици в останалата част от Европа, тъй като потребностите на хората по света са сходни на фона на положителната икономическа картина.

Резултат с изображение за лоши кредити

Това коментира управителят на BNP Paribas Лични финанси в България Жозе Салойо в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„През последните 6 месеца около 27% от клиентите ни са между 30 и 37 години. Наблюдаваме, че мъжете се фокусират основно върху покупките на автомобили, а дамите се фокусират върху медицинските услуги и образование. В градовете около 30% от запитванията идват от София и Пловдив. Като цяло не наблюдаваме големи разлики от услугите, които търсят хората, що се отнася до местоположението“.

Забележителен е ръстът в онлайн запитванията за кредити – в момента те са около 41% от общия брой запитвания. Това е една тенденция, която е наложена в Западна Европа и набира все по-голяма популярност и в източните части на континента, казва още Салойо, информира investor.bg.

„Клиентите ни търсят основно по три причини – около 31,1% за ремонт на дома; около 31% за консолидация или обединяване на дълга; около 20% за покупка на кола“.

Нивото на лошите кредити в България в момента е около 12%, но изгледите през последните години са този процент да се смалява, обяснява управителят на BNP Paribas.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *