Никой не знае какво ще прави Фед и доларът пада

/© БГНЕС

В петък американските индекси регистрираха минимални изменения след волатилна сесия. Инвеститорите все още търсят ясен сигнал за това кога Фед ще започне да излиза от политиката си на количествени улеснения. А данните за заетостта и безработицата в САЩ не дадоха такъв. От една страна качеството и количеството на новите работни места показват, че възстановяването на пазара на труда протича по-бавно от очакванията, а от друга нивото на безработицата намаля до 7.3%.

Въпреки че несигурността преобладаваше в петък, и Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.10%, до 14 922.50 пункта, индексът прекъсна през тази седмица поредица от 4 понижения на седмична база, печелейки 0.8% за изминалите 5 сесии.

Седмичен ръст регистрира и широкият S&P 500, който се повиши с 0.01% в петък и с 1.4% спрямо предходната седмица, до 1 655.17 пункта.

Технологичният Nasdaq Compositeскочи с 2% за седмицата и с 0.03% в петък, до 3 660.01 пункта.

Според мнозинството от инвеститорите още през този месец може да се очаква намаление на размера на програмата за изкупуване на облигации и ипотечен дълг от Фед с 10 млрд. долара.

Решението за това може да бъде взето на заседанието на Федералната комисия за отворени пазари на 17 и 18 септември.

Но изглежда във Фед все още няма единна позиция по въпроса. В петък управителят на банката на Федералния резерв в Чикаго, Чарлс Евънс, заяви, че финанансовата институция не трябва да променя паричната си политика поне до декември.

Малко по-късно управителят на Фед в Канзас, Истър Джордж заяви, че Фед може да намали размера на количествените улеснения до 70 млрд. долара месечно.

Несигурността се отрази и на валутните пазари, където инвеститорите бяха необичайно предпазливи по отношение на долара. Еврото поскъпна с 0.44%, до 1.3179 долара, а доларовият индекс DXY се понижи с 0.59%, до 82.15, изтривайки покачването си за седмицата.

Поевтиняването на долара даде тласък на цените на златото и петрола. Фючърсите на сорт WTI с доставка през октомври поскъпнаха с 1.72%, до 110.53 долара за барел, подкрепени и от това, че лидерите на Г-20 не можаха да намерят компромисно решение за Сирия на завършилата вчера среща в Санкт Петербург. За седмицата американският лек суров петрол поскъпна с 2.7%.

Цената на златото се повиши с 1.13% в петък, до 1 386.50 долара за тройунция, но въпреки това падна на седмична база с 0.7 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *