Николай Банев не остана длъжен на Борисов

Николай Банев и премиера Бойко Борисов, макар и задочно и с посредничеството на медиите, влязаха в режим на обяснения и контраатаки, от които паметливите и умните българи могат да си направят заключенията. Наистина, Банев няма на разположение слагаческите медии с наколенки, които кръжат по команда около Борисов и го правят номер едно в новинарските си емисии. Бизнесменът отговори остро на твърдението на министър-председателя, че именно той е фалирал завода „Полимери“, за да си купува „Мерцедеси-Майбах“. Борисов в прав текст и в типичен стил без аргументи, но пред много микофони, които го съпровождат през „почивката“ му в морската резиденция, с лека ръка обвини  Банев, че е разсипал предприятие, което е било емблема за българската индустрия и призова посоченият от него Цацаров направо да го разследва.
Какво пише в отговор на това в откритото си писмо Николай Банев, публикувано без редакторска намеса:

„ОТВОРЕНО ПИСМО
НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА „ПОЛИМЕРИ” АД
НИКОЛАЙ БАНЕВ

ДО ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми г-н Премиер,

Българските медии разпространиха Ваше изказване, свързано с приватизацията и разграбването на „Полимери” АД – Девня. Искам да внеса яснота по този емблематичен случай, в който и Вие, г-н Премиер, имате пряко участие вече повече от осем години.

„Полимери” АД бе раздържавено по масов и по касов път – съответно през 1997 и 1998г. Само за 24 % остатъчен държавен дял управлявано от мен дружество заплати на държавата 12.5 милиона щатски долара. Още през първите две години след приватизацията инвестирахме в „Полимери” повече от 30 милиона германски марки – в нова инсталация за очистка на диафрагмения каустик и в мероприятия за енергийна и логистична ефективност.

Първото предателство към „Полимери” от страна на тогава управляващите бе извършено по време на продажбата на „Нефтохим” – Бургас на „Лукойл”. Чрез 130 км тръбопровод „Нефтохим” доставяше на „Полимери” етилен, който с хлора, произвеждан от „Полимери”, се превръщаше в дихлоретан – един от двата най-търсени и печеливши продукти на „Полимери”.

Комисията за защита на конкуренцията позволи на „Нефтохим” – Бургас да преустанови доставките на етилен за „Полимери”, въпреки че по закон той нямаше право на това – защото бе единствен монополен доставчик и защото „Полимери” нямаше как по друг логистичен начин да си достави този продукт.

Въпреки че „Полимери” бе поставен в критична ситуация, ръководството и специалистите на предприятието успяха да балансират потреблението на хлор чрез пуск на две нови инсталации за солна киселина. Нещо повече – ние подготвихме мащабен инвестиционен план с осигурено финансиране.

Агенцията за инвестиции издаде през 2007 г на „Полимери” Сертификат за инвеститор клас „А” – с инвестиции над 70 милиона лева.

Бяха построени два когенерационни модула с мощност 11 мегавата. Беше закупена нова френска инсталация за 120 000 т солна киселина. Беше закупен нов супер мощен хлорен компресор от „Сименс”. Бе изградена революционна инсталация за суха солна киселина, инсталация за техническа сол. Беше завършена нова инсталация за пластизоли.

Благодарение на усилията на мажоритарните собственици от АКБ „Форес” диафрагмената електролиза на „Полимери” получи разрешение от Брюксел да работи със забранения азбест до изтичане на срока на нейната технологична годност.

Тези инвестиции могат ли да се окачествят като „разграбване” на завода?

И тогава на власт дойдохте Вие, г-н Премиер.

Ето какво се случи с лично Ваше безучастие или участие в „Полимери”:

1. Държавната агенция по горите не даде разрешение на „Полимери” през два негорски имота да премине газопроводът, проектиран да захранва когенерационните модули. Въпреки че по закон всяка една институция беше задължена всякак да подпомага на инвеститор клас „А” като „Полимери”.

2. Лично Вие, г-н Премиер, не разрешихте „Полимери” да получи кредит от Българска банка за развитие в размер от 30 милиона лева за модернизация на разрешената от Брюксел диафрагмена електролиза на инвеститора клас „А”;

3. По бандитски начин беше прекъсната връзката на „Полимери” с националната и европейската железопътна мрежа и беше унищожена възможността на „Полимери” да пласира своята продукция със собствените си жп-цистерни. За това бяхте уведомен лично Вие, министрите на транспорта и на вътрешните работи, председателя на ДАНС;

4. Договорът между НЕК и „Полимери” за заплащане на електроенергията през 110-киловолтовото съоръжение за пренос на ток, собственост на „Полимери” беше едностранно прекратен от НЕК. Но без да заплаща, при условия на прекратен договор, НЕК продължи да трансферира електроенергия през обслужваното и подържано от „Полимери” съоръжение, генерирайки печалби за себе си и загуби за „Полимери”; Същото това съоръжение на стойност 15 милиона лева трябваше да бъде по закон изкупено от НЕК, но Вашата парламентарна група гласува няколко пъти за удължаване на срока за изкупуването му;

5. По време на Вашето управление, г-н Премиер, „Полимери” бе подложено на невиждани ромски набези и кражби в огромни размери под бездействащия поглед на местната полиция;

6. Достигна се до там, че за смешните за мащабите на „Полимери” 33 000 лева предприятието беше поставено от съда във Варна в процедура по несъстоятелност – без да бъдат оценени активи на „Полимери” на стойност повече от 20 милиона лева и без да бъде прието нито едно вземане на кредитиралите „Полимери” търговски дружества, свързани с мен.

И тогава под ръководството на синдика Балабанов, с „благословията” на съда и на държавните кредитори се започна физическото унищожение на огромната инфраструктура на „Полимери” и разпродажбата на безценица на многомилионните активи на дружеството.

7. По време на Вашето управление, г-н Премиер, и непосредствено преди унищожителната процедура по несъстоятелност „Полимери” създаде дъщерна компания „Полимери-инвест”, която сключи договор с голям китайски партньор, подкрепен от китайското правителство и само за 18 месеца на площадката на „Полимери” щеше да бъде изграден с кредит от китайски банки нов завод за хлор, натриева основа, солна киселина и хипохлорид. За това Вие бяхте уведомен, г-н Премиер.

Г-н Премиер,

Не мога да отрека, че Вие лично ме приехте два пъти, за да се запознаете с проблемите на „Полимери”.

Но резултатите от тези срещи са видни с невъоръжено око:

– край на неорганичното химическо производство в България;
– 2000 специалисти от този сложен отрасъл – на улицата;
– унищожаване на изграждана 60 години инфраструктура;
– затриване на реализирани инвестиции и ноу-хау и практическа забрана за развитие на този важен отрасъл за българската икономика;
– внос на всичко, произвеждано от „Полимери” с родни суровини, енергия и специалисти – от чужбина.

Всичко това, г-н Премиер, го пиша с огромна болка и съжаление за погребания труд и усилия на всички нас – инвеститори, специалисти и труженици.

Казвате, че ще наредите разследване за „разграбването” – нима Вие сам не знаете, че то започна след обявяването на „Полимери” в несъстоятелност – от момента, когато на нас ни бе забранен достъпа до завода. При проверката ще Ви се наложи да установите точно това. Тогава ще огласите ли фактите?

Дано написаното в това Отворено писмо поне малко да осветли истината за погребението на неорганичната химия в България.

Николай Банев

07.08.2017″

България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *