Ниските заплати принуждават над 1 млн. българи да напуснат страната

Ниските заплати принуждават над 1 млн. българи да напуснат страната . Работната заплата остава основната причина над 1 млн. българи да обмислят да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер пред телевизия „Блумбърг“.

Резултат с изображение за ивайло калфин

Калфин посочи, че не само ръста на заплатата би задържала българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

„Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели“.

Гостът добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни. Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна,информира infostock.bg.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия, информира infostock.bg.

„Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност“, поясни Калфин и посочи, че има такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Заплащането на труда в България е най-ниското в Европейския съюз. И това е огромен проблем, чиито последствия излизат извън търсенето и предлагането в икономиката. На практика ниските заплати са разрушителни и за цялото общество.

От спора между синдикати и работодатели, който се изостри през тази и миналата седмица стана ясно, че първите пазят статуквото, а вторите искат да премахнат такива неща като клас прослужено време, минималната заплата, определяна от държавата и минималните осигурителни доходи.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *