Новините от Индия стъписаха пазарите

Към  17 часа тройунция от благородния метал добави 40 цента до $ 1 563 за тройунция. Това движение обаче не може да поправи загубата от 6%, която благородният метал отчете през този месец май.
Преди отварянето на Wall Street излязоха неблагоприятни данни за БВП на САЩ, както и за безработицата. Ръстът на брутния вътрешен продукт на САЩ бе ревизиран на 1.9% през първото тримесечие, което се разминава значително от предварително изчисленият ръст от 2.2%.
Наред с това новите молби от хора, останали без работа, през миналата седмица, са с 10 хил. повече от предходната седмица и достигат 383 хил.
Германия остава остров на стабилност в еврозоната със стабилните й показатели на пазара на труда. През май броят на хората без работа остава без промяна – 2.87 млн. души, а нивото на безработицата пада от 7% на 6.7%, което е най-ниското от 20 години насам.
DOW JONES INDUS. пада с 0.05% до 12 414 пункта.  S&P 500 INDEX губи 0.16% до 1 311 пункта. NASDAQ COMPOSITE се понижава с 0.30% до 2 828 пункта.
Европейските борси завършват деня предимно на положителна територия, но оптимизмът им от началото на деня чувствително утихна. Така от ръст над един процент, лондонският FTSE 100 INDEX се покачва с 0.48% до 5 322 пункта.
Във валутната търговия еврото пак пропадна под $ 1.24 и към този час се обменя при курс от $ 1.2395.
Лекият американски петрол поевтинява с нови 9 цента до $ 87.73 за барел, а брентът добавя 27 цента до $ 103.85 за барел.
Последната за месец май сесия на европейските борси стартира позитивно, въпреки опасенията, че и тук инвеститорите ще се втурнат да продават, разстроени от спадовете на Wall Street и Азия. Не, че черните облаци на лошите новини са се разсеяли, но играчите имат да наваксват изоставането от последните дни и със сигурност предпочитат загубата им в края на май да е по-малка. И тази година имаше инвеститори, хванали се на закачката с „продай през май“, още повече, че в последните дни страховете за бъдещето на еврото сериозно се усилиха.
Вчера икономистът Пол Кругман каза в интервю, че до 12 месеца Гърция ще излезе от еврозоната. Вече стана ясно, че светът подготвя планове за реакция, ако това действително се случи, за да бъдат ограничени щетите.
Към този час индексите на основните европейски борси са предимно на положителна територия.
FTSE 100 Index расте с 0.79% до 5 339 пункта.  DAX INDEX добавя 0.52% до 6 313 пункта. CAC 40 INDEX се покачва с 0.12% до 3 019 пункта.
Еврото се оттласна от низината, достигната вчера след аукционите на облигации на Испания и Италия и към този час се обменя при курс $ 1.2401, което е поскъпване с 0.25% към долара.
От спада на еврото силно пострада търговията в Япония. Снощи там бе отчетено увеличение от 0.2% на индустриалната продукция през април, което е незадоволително за инвеститорите, очакващи по-голям обем на производството, а от там и по-големи продажби и печалби, за да имат мотив да инвестират в акции.
С голям интерес днес светът ще следи референдума в Ирландия, на който гражданите ще гласуват с „Да“ или „Не“ предложението за участие на страната във фискалния пакт на Европейския съюз. От изхода на този вот ще зависи дали страната може да се върне сама на облигационните пазари, тоест, да започне да се справя сама, без финансовата помощ на Европейския съюз и Международния валутен фонд. Държавата вече показва признаци на икономическо възстановяване, но събитията в Гърция, Испания и Италия й се отразяват зле.
Предварителните нагласи на избирателите сочат между 45% и 49% одобрение на плана за присъединяване на Ирландия към фискалния пакт. Между 30% и 35% са ирландците, които са против идеята.
Много лоши данни пристигнаха от Индия тази сутрин, което вгорчи още инвеститорските настроения, развалени след снощната сесия на загуба за Wall Street и тазсутрешните спадове на азиатските индекси. Очакванията за по-слаб растеж на индийската икономика не просто че се сбъднаха, но и бяха надминати силно с изненадващите едва 5.3% ръст за периода януари – март. Анализаторите се бояха, че растежът може да е от само 6% при необходими над 9%. Това веднага отпрати водещият индекс на борсата в Бомбай Sensex 30 Index с 1.23% надолу до 16 109 пункта.
И преди тази новина играчите на борсите се бяха отдръпнали от търговията, уплашени от скока на лихвите по испанските и италианските облигации, а също и от уязвимостта, която показват японските компании – износителки за Европа.
Скокът на лихвите по испанските и италианските облигации вчера задейства алармата за инвеститорите от двете страни на океана. Доходността, която инвеститорите поискаха, за да купят 10-годишни испански облигации, достигна 6.7%, което е най-високото ниво на лихвата от половин година насам. Италианските 10-годишни бондове пък поскъпнаха до 5.66%, а 5-годишните облигации – до 5.84%. Правителството на страната успя вчера да продаде на аукцион държавни ценни книжа за 5.732 млрд. евро.
Страховете след тези аукциони веднага се пренесоха към еврото и то потъна спрямо основния си конкурент до под $ 1.24. В момента то се търгува при курс от $ 1.2389, което е известно възстановяване след вчерашния шамар, който го отпрати на дъно от $ 1.2359.
Тази валутна динамика се отрази негативно най-вече върху Япония. Там най-много страдат експортно ориентираните към Европейския съюз компании като Pioneer Corp., чиито акции поевтиняват с 2.62% до Y 297 за лот. Загуби понасят и компаниите, търгуващи с ресурси: BHP Billiton Ltd. губи 0.93% до $ 31.87 на борсата в Сидни, докато Rio Tinto Ltd. пада с 0.66% до $ 56.97 за ценна книга.
Nikkei 225 губи 1.33% до 8 518 пункта.  Hang Seng Index се понижава с 1.03% до 18 498 пункта. CSI 300 Index потъва с 0.37% до 2 632 пункта. На Wall Street предпоследната за месец май сесия завърши също с понижения. Dow Jones Industrial Average спадна с 1.28% до 12 419 пункта.  S&P 500 Index потъна с 1.43% до 1 313 пункта.  NASDAQ Composite Index спадна с 1.17% до 2 837 пункта.
Лекият американски петрол с доставка през юли поевтиня с 22 цента до $ 87.60 за барел. Така суровината проби 7-месечното си дъно и продължава надолу. Сортът брент поскъпва с 11 цента до $ 103.69 за барел.
Търгуващите с петролни фючърси са обезпокоени от случващото се в Испания, тъй като то може да се отрази негативно върху икономическия растеж в еврозоната. Освен това последните данни за добивите от страните от ОПЕК показват, че има увеличение на производството, което компенсира напълно Иран. Освен това в този сезон потреблението на петрол традиционно отслабва и така се стига до излишъци от суровина.
Важна новина за инвеститорите тази сутрин поднася Бразилия. Тя понижи основната си лихва с половин пункт до 8.5%. Това движение бе напълно очаквано от икономистите. За седми път централната банка на страната променя основния лихвен процент от месец август 2011 година, когато той бе 12.5%. Основната причина, поради която държавните финансисти вземат това решение, е инфлацията, която достига вече 5.05% на годишна база в края на месец май. Това надхвърля заложената от централната банка инфлация от 4.5%.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *