Новите двама надзорници в КФН ще са партийно зависими

Бившият изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов и депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова ще бъдат номинирани за заместник-председатели на КФН, научи „Капитал“ от три различни източника.

Според информацията Атанасов ще бъде предложен за ръководител на дирекция „Надзор на инвестиционната дейност“, а Йорданова – за осигурителния надзор. И двамата са политически кандидатури, а не експертни фигури: първият е свързван с ДПС, а сега е номиниран от Патриотичния фронт, а Йорданова е депутат от ГЕРБ и бивш бургаски общински съветник. И двамата нямат опит в секторите, които ще контролират.

Това е поредният независим на хартия регулатор, който се попълва не с доказани професионалисти, а с близки до партии хора, на квотен принцип. По сходен начин мина и изборът на комисари в КЗК. Преди това председателят на КФН Карина Караиванова предложи двама експерти, но те бяха бламирани заради липса на политическа договорка между ГЕРБ и Патриотите. Повторната процедура бе открита през тази седмица, което означава, че до месец може да бъде придвижена през парламента.

Счетоводител от ГЕРБ за фондовете

Според източник на „Капитал“ номинацията на депутатката Диана Йорданова се обсъжда по-отдавна и е била възприета положително от Карина Караиванова, която ще внесе кандидатурата й за ръководител на „Осигурителен надзор“. Това е дирекцията в КФН, която контролира дейността на пенсионните фондове и предстои да регулира фазата на изплащане на пенсии от допълнителното доброволно осигуряване. Бъдещият заместник-председател в ресора ще трябва да приложи и новите дефиниции в Кодекса за социално осигуряване, с които да се разплетат инвестициите в свързани лица в пенсионния сектор.

Йорданова няма качества на експерт в материята. Тя е кадър на ГЕРБ от Бургас, където е била общински съветник. Преди това се е занимавала със счетоводство през собствена счетоводна къща. В парламента тя е заместник-председател в Комисията по бюджет и финанси и е смятана за доверено лице на депутатката Менда Стоянова. Ако се потвърди информацията и действително това е номинацията за надзорник на пенсионните фондове, оттам ще бъде освободен Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече преди близо три години и срещу когото индустрията систематично е отправяла упреци в липса на професионализъм.

От Орешарски към Патриотите

Другата номинация, която според запознати с процедурата Карина Караиванова ще внесе в парламента, е на Бойко Атанасов, като до нея се е стигнало през последните дни. Атанасов е бивш изпълнителен директор на НАП и настоящ зам. финансов министър. Той оглави агенцията при управлението на Орешарски и остана на поста при втория кабинет на Борисов. Според източници от ГЕРБ – след договорка с Делян Пеевски. Докато беше начело, НАП често инспектираше с ревизии фирми, неудобни на тандема Пеевски – Василев. Това е друга причина да се смята, че Бойко Атанасов е близък до депутата от ДПС. И трето, назначението му за зам.-министър на финансите и сегашната му кандидатура идват от коалицията „Обединени патриоти“, която се превърна в трамплин към властта на кадри от обкръжението на Пеевски. Атанасов ще бъде номинация за заместник-председател на КФН, ръководещ „Надзор на инвестиционната дейност“, като в ресора му ще попаднат публичните дружества, търгувани на фондовата борса, инвестиционните посредници, взаимните фондове.

Вариант за поста е бил и досегашният временно изпълняващ длъжността Владимир Савов, за когото партийни симпатии показа БСП, но номинацията му категорично е била отхвърлена от Карина Караиванова.

От експерти към партийци

По закон заместници в КФН може да посочва единствено председателят на комисията Карина Караиванова, а депутатите в Народното събрание могат да одобрят или да отхвърлят кандидатурите. Първият опит на Караиванова да прокара собствени номинации бе през юли тази година и не успя, тъй като тя не бе съгласувала имената с партийните централи. Така познатите на капиталовия пазар като тесни експерти в материята Румен Соколов и Йордан Чомпалов не получиха подкрепата на депутатите, информира в.Капитал.

Сега информациите са, че е постигната политическа сделка и постовете на заместник-председатели във финансовия регулатор са изтъргувани срещу подкрепа за законопроекта, който предвижда КФН да мине на самоиздръжка.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *