Новите инвалидни пенсии намаляха с една трета

След като от година на година пенсионерите инвалиди нарастваха, докато броят им надхвърли половин милион души, или една четвърт от всички пенсионери, в края на миналата година е постигнат обрат. Вероятната причина обаче не е подобряването на здравния статус на населението и на прецизността на медицинската експертиза, а затягане на условията, по които се определя процентът на увреждането. Това следва от публикувани от Националния осигурителен институт данни за пенсиите през 2018 г. и преглед на „Дневник“ върху промените в нормативната уредба през този период.

Резултат с изображение за инвалидни пенсии

Миналата година е първата, в която НОИ отчита макар и незначително намаление на пенсионерите инвалиди – с 1192-ма души, или 0.2%. Ако се разгледат данните за новите пенсионери инвалиди за последното тримесечие обаче, се виждат драстични разлики. В периода септември – декември 2018 г. общият брой на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за инвалидност е намалял с близо 36% в сравнение със същия период на 2017 г., се вижда от бюлетина на НОИ. Намалението на новите пенсионери сред кандидатите със степен на увреждане от 50 до 70.99 на сто е 37.8%, при хората от 71 до 90% спадът е с 40.4%, а при още по-тежко увредените – с 22.3%.Новите инвалидни пенсии намаляха с една трета.

 

Новите инвалидни пенсии намаляха внезапно с една трета

© НОИ

 

Освен това по-малък е и броят на пенсионерите с възстановени след преосвидетелстване пред ТЕЛК пенсии – 25 735 през последното тримесечие на 2017 г. и 23 604 души през миналата. Общото намаление за периода е 8.3%, като най-малко е за групата с процент трайно намалена работоспособност от 50 до 70.99% – с -3.1%. В другите две групи разликата е съответно 12.4% и 12.6%, информира dnevnik.bg.

 

В същото време с над 60% нарастват хората, чиито пенсии са прекратени, защото са загубили необходимия процент работоспособност или степен на увреждане. Докато през последното тримесечие на 2017 г. са прекратени пенсиите на 843-ма души, през същия период на миналата броят им е 1370. Най-голямо увеличение на „оздравелите“ има в групата с намалена работоспособност между 50 и 70.99 на сто – 72.4%. Чувствително увеличение има в групата с процент между 71 и 90 на сто – 44.0%.

 

Новите инвалидни пенсии намаляха внезапно с една трета

© НОИ

 

Единствената нормативна промяна, настъпила в периода с това значително намаление на новите пенсионери инвалиди и прекратяването на по-рано отпуснати пенсии, е Наредбата за медицинската експертиза, която е в сила от 3 август 2018 г. Според нейните правила инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване. Съпътстващите заболявания се взимат предвид само при тежки болести и увреждания.

 

Сред аргументите за промяната преди половин година беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент като пълни инвалиди например.

 

Според анализа, изготвен от национално представените организации на и за хората с увреждания, при 14.5% от хората, които са останали с над 50 на сто нетрудоспособност, се понижава групата инвалидност и съответно пада и социалната подкрепа. А други 4.7% от хората са отпаднали от системата на социална подкрепа поради намаляване на досегашния им процент под 50. Данните на НОИ за септември – декември обаче показват, че делът на засегнатите неблагоприятно е много по-голям.

 

Новите инвалидни пенсии намаляха внезапно с една трета

© НОИ

 

През март здравното министерство предложи проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза със смекчен вариант за оценка. Според него съпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак ще се взимат предвид. Идеята е това да става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и сумата ще се прибавя към процента на водещото заболяване.

 

Измененията обаче все още не са приети. Те бяха отхвърлени и от Националния съвет за хора с увреждания, като националните организации на хората с увреждания продължават да настояват за по-сериозно признаване на съпътстващите заболявания. Неправителственият сектор иска също в новата наредба да се предвиди възможност хората, засегнати от досегашните правила и чийто процент неработоспособност е бил намален, да могат да се явят за преосвидетелстване. И да минат нова оценка по новите правила, а не да трябва да обжалват старата, като чакат дългите процедури за това.

 

Засега работата по тази наредба, както и по други спорни теми, е замразена поне до евроизборите. Обяснението на здравните власти пред неправителствения сектор за протакането е, че се търси максимален консенсус, повече мнения, за да се направят най-добрите правила, приемливи за повече хора и организации.

 

Тези аргументи на пръв поглед звучат добре, но дългото отлагане е сериозен проблем, особено за ощетените и за тези, които продължават да бъдат преосвидетелствани по досегашния ред, без да им се признават съпътстващите болести, коментираха пред „Дневник“ от организации, участващи в консултациите. Те поискали и нови данни за анализ на действието на наредбата, защото продължават да се увеличават хората, ощетени от правилата.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *