Новият закон за прането на пари отвори добра бизнес ниша

Новият закон за прането на пари, който предвижда задължителни обучения за десетки хиляди души, отвори добра бизнес ниша за организаторите на семинари. Фирми вече предлагат обучения и обещават сертификати. Цените, на които „Сега“ попадна в онлайн обявите, са между 180 и 240 лв. на участник, като за повече записани от дадена фирма има отстъпки.

Резултат с изображение за пране на пари

На финала обучените ще държат изпит и който има по-малко от 70% верни отговора, ще ходи на поправителен.

Освен бизнеса задължени да се обучат са кметове, политически партии, фондации, спортни клубове. Всички те трябваше да изпратят до петък в ДАНО уведомленията си за обучение на служителите си през 2019 г., а до май трябва да пратят и подробни планове. ДАНС блокира в последния ден от седмицата – и физически, и дигитално. Пред агенцията се изви опашка, а предоставеният имейл се препълни и спря да приема изпратените планове, алармираха счетоводители. Това е една от професиите, засегнати от новите правила, а форумите за счетоводство прегряха от възмущение. Трудности в последните дни имаше и със сайта на ДАНС. Вероятно тези сцени ще се повтарят всяка година, тъй като плановете за обучение ще трябва да се представят в ДАНС ежегодно, информира в.Сега.

„Това е поредната кампания с нулев резултат. Ефектът от това задължение ще е главно за куриерските фирми, които ще генерират огромни приходи от тази иначе безсмислена дейност“, написа счетоводител в професионален форум. Негов колега напомни, че на обучение подлежат и чистачките и портиерите. „Сега половин България трябва да станат доносници по закон, за да си свършат службите работата. Ние, счетоводителите, подаваме предостатъчно информация на кого ли не. Да се хващат „експертите“ в институциите да работят и анализират данни, които ние им снасяме“, написа трети.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *