Новият министър на финансите на САЩ положи клетва

Тимъти Гайтнър положи клетва като министър на финансите на САЩ, около час след като Сенатът го утвърди на този пост, предадоха световните агенции. Гайтнър положи клетва пред вицепрезидента Джо Байдън на десетминутна церемония в министерството на финансите. На церемонията присъстваха около 200 души, повечето служители в министерството.

Сенатът одобри номинацията на Тимъти Гайтнър за министър на финансите на САЩ с 60 гласа. 34 сенатори гласуваха против.

Миналия четвъртък сенатската комисия по финансите утвърди Гайтнър въпреки критиките на републиканците срещу извършени от него финансови нарушения – през 2003 и 2004 г. той не бил платил част от дължимите данъци. Гайтнър поднесе публично извинения пред комисията и обясни, че не бил извършил умишлено нарушенията. Впоследствие той изплатил неиздължените данъци.

Гайтнър обеща да действа енергично и бързо, за да изправи икономиката на крака и да върне доверието на американците към икономическото бъдеще на Съединените щати, посочва АФП.

След утвърждаването на Гайтнър от Сената президентът Барак Обама потвърди, че му има пълно доверие и подчерта, че правителството му ще действа бързо за преодоляване на икономическата криза.

Lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *