Новият финансов министър намали прогнозата за растеж на икономиката

Според него това може да стана при условие, че във втората половина на годината, еврозоната ще започне да се възстановява. Това е условна прогноза на бъдещо възстановяване на еврозоната. „С днешното разбиране за развитието на еврозоната и на България мисля, че този растеж е реалистичен и може да се реализира”, смята Калин Христов.
В първия си ден на работа българският служен министър на финансите оряза прогнозите за икономическия растеж през 2013 г. Това подчертава уязвимата позиция на най-бедната страна-членка в Европейския съюз, пише в коментара си по темата агенция „Ройтерс“.
Що се отнася до това дали ще се теглят заеми  от държавата Христов заяви в „рамките на бюджета ясно е казано какво финансиране може да има и за какво може да се използва – за изплащане на падежиращи емисии и за финансиране на дефицита”. „Икономиите от инвестиции основно са идвали от факта, че част от разходите за инвестиции са свързани с усвояване на определени европейски фондове. Ако там има нереализирани проекти, това механично води до спестяване. Бюджетът има акцент към инвестиционни разходи”, добави той.
В рамките на служебния кабинет, имаме решение да нямаме политически кабинети. По думите му това означава, че хора, които са в политическия кабинет, няма да остават в министерствата.  Христов заяви, че ще има пълна институционална стабилност и приемственост по отношение на хората от самите министерства – директори и експерти.
„Продължаваме политиката за запазване на макроикономическа финансова и фискална стабилност. Това е нещо, което се прави в последните 16 години. Това е безусловен приоритет“, подчерта служебният министър на финансите.
По думите на Христов служебният кабинет изпълнява бюджета, който вече е приет от Народното събрание и ще работи рамките на приетия бюджет. „Той има значително увеличение на разходите и спрямо изпълнението от миналата година е с растеж на разходите от почти 14 процента”, обясни той. По думите му преходното правителство ще работи за изпълняване на приходната част на бюджета и ще се придържа към записаната в бюджета разходна политика, както и продължаване на прозрачната политика в министерството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *