Нови рекордно ниски лихви през март

Активното намаляване на лихвите по депозитите на бизнеса и на домакинствата продължава и през март, като доходността по спестяванията на фирмите в левове пада под 1%. Привличаните от населението вложения в левове също носят рекордно ниска доходност – средната годишна лихва през март достига 1.74%. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ, публикувани в сряда.

Лихвите по кредитите също следват общата низходяща тенденция, като през март новоотпусканото финансиране в левове и за бизнеса, и за домакинствата е поевтиняло спрямо месец по-рано. При кредитирането в евро в някои от сегментите има повишения, но общата посока остава надолу.

Нови рекорди

Доходността по депозитите, които банките привличат от населението и от фирмите, намалява трайно от 2009-2010 г. насам, но през последните месеци спадът на лихвите се ускорява. Сред основните причини за това е натрупаната през годините свръхликвидност, увеличена допълнително след изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка – близо 3.7 млрд. лв., които в огромния си размер се върнаха в банковата система. В условията на замръзнал кредитен пазар и близки до нулата и дори отрицателни основни лихви в страната и в еврозоната банките няма накъде да насочат тези средства, което изяжда печалбите им и тласка лихвените проценти надолу.

Така през февруари доходността по левовите депозити на домакинствата падна под границата от 2%, а през март продължи да намалява до 1.74% – рекордно ниски стойности за последните 15 години. Депозитите в евро пък вече носят на вложителите 1.45% годишно. Лихвите по спестяванията на фирмите също отбелязват рекордни стойности – по вложенията в левове те вече са 0.87%, а по тези в евро падат до 1.05%. По данни на финансовия портал „Моите пари“ през март общо 11 банки са понижили лихвите по депозитните си продукти.

По-евтино финансиране

Лихвите по кредитите също продължават да намаляват, като макар на месечна база да има някои повишения, общата посока остава низходяща. През март финансирането в левове за бизнеса и за домакинствата е с между 0.1 и 0.6 процентни пункта (пр.п.) по-евтино спрямо февруари, а при потребителските кредити в евро понижението е с 0.6 пр.п. Жилищните заеми в евро поскъпват с 0.07 пр.п. в сравнение с февруари, но спрямо година по-рано са поевтинели с 0.72 пр.п. Малко по-съществено е поскъпването на новоотпуснатото фирмено финансиране в евро през последния месец – с 3.1 пр.п., след отчетения през февруари спад с 2.6 пр.п. спрямо януари. Заради свития пазар обаче в корпоративния сегмент често се наблюдават такива по-осезаеми месечни изменения, които често са резултат от по-големи единични сделки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *