Новоизбраният председател на ЕС Херман Ван Ромпой пристига у нас

На кратко работно посещение у нас пристига новоизбраният постоянен председател на Европейския съюз, белгиецът Херман Ван Ромпой. Той ще има срещи с премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов. Визитата е била договорена, докато Ромпой беше премиер на Белгия.

Визитата на Херман ван Ромпой е с опознавателен характери има за цел размяна на мнения с българските лидери по проблемите, които вълнуват страните-членки на ЕС. Това заяви за БНР говорителят на новия председател на Европейския съвет Дирк де Бекер. Той не уточни конкретните теми, по които Херман ван Ромпой ще разговаря с премиера Бойко Борисов и с президента Георги Първанов. Все пак говорителят уточни, че ван Ромпой повече ще слуша своите събеседници, отколкото ще говори.
След разговора по обяд гостът от Брюксел ще присъства заедно с Бойко Борисов на детско коледно тържество на клуб по художествена гимнастика в столичната зала „Универсиада“.
Председателят на институцията Европейски съвет встъпи в длъжност на 1 декември по силата на новия Лисабонски договор. Той ще има мандат от 2,5 години, през които трябва да провежда заседанията и да спомага за постигането на разбирателство между държавните ръководители на 27-те страни-членки от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *