Ново повишение на петрола, Буш призова за икономия на бензина

Петролът завърши с ново повишение в четвъртък в Ню Йорк на фона на нарастващата цена на бензина и все още невъзстановеното производство в Мексиканския залив, три дни след преминаването на урагана Катрина.

На New York Mercantile Exchange суровият петрол с доставка през октомври повиши стойността си с 53 цента до 69,47 долара за барел. В сряда бе достигнато поредното историческо ниво, когато суровината отбеляза цена по време на търговията от 70,85 долара.

От своя страна бензинът скочи с 15,37 цента до 2,4090 долара.

В Лондон Брентът затвори с покачване от 70 цента до 67,72 долара за барел.

Според анализатори основните причини за поскъпването са последствията от Катрина и нарастващата цена на бензина, а решението на Вашингтон да отвори петролните резерви на страната, за да задоволи търсенето, има много малко влияние върху пазара и може само да забави тенденцията на покачване.

Американският президент Джордж Буш отправи вчера официален призив към нацията да се икономисва бензинът заради „нарушения в доставките“, причинени от преминалия през страната мощен ураган.

Буш също така заяви, че са предприети редица мерки, за да се превъзмогне кризата с доставките на бензин, която се очертава в САЩ, сред които е разрешаването на чуждестранни кораби да транспортират петролни продукти от едно американско пристанище до друго, с което донякъде ще се неутрализира ефектът от частично парализираната от урагана мрежа от петролопроводи.

Според последната статистика производството в Мексиканския залив, което обикновено се равнява на 1,5 млн. барела, все още е прекратено на 90%.

От петък вечерта, когато рафинериите започнаха постепенно да спират работата си заради прогнозите за урагана, петролните платформи и рафинерии са загубили милиони от пропуснатото производство на 7,44 млн. барела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *