Ново показно съдебно дело в Москва

Големите промени в политическия живот на Русия почти винаги са предхождани от скандални съдебни процеси. Второто съдебно дело срещу петролния магнат Михаил Ходорковски и неговия бизнес партньор Платон Лебедев може да има съдбовно значение за политическия живот на Русия, се казва в анализ на списание Economist.
На 31 март в Москва започна вторият съдебен процес срещу Михаил Ходорковски, който е основател на петролната компания Юкос и най-богатият човек в Русия преди да влезе в затвора. Той е известен и като един от най-яростните критици на Владимир Путин. Първият процес срещу него бе организиран през 2003 г. именно по време на мандата на Путин. Развръзката на второто дело може да отреди място в историята на настоящия руски президент Дмитрий Медведев или да го превърне в допълнение към главата за неговия предшественик.
Арестът на Платон Лебедев през юли 2003 г., последван от този на Ходорковски през октомври същата година, завърши с ликвидацията на управляваната от тях петролна компания Юкос, която мина под контрола на държавата. Двамата олигарси получиха присъди от 8 години затвор, които изтичат през 2011 г. – само няколко месеца преди следващите президентски избори. Изходът от делото може да окаже силно влияние върху избора на обществеността, имайки предвид, че Владимир Путин може да опита да се върне отново в Кремъл.
Икономическият либерализъм, който започва да се развива в началото на 90-те години в Русия, направи рязък завой по време на управлението на Путин. Тогава започна разграбването на собствеността и властта от бивши и настоящи членове на тайните служби, известни с общото име силовики, които постепенно завземат най-важните политически постове.
Михаил Ходорковски твърди, че именно бившият неформален лидер на силовиките – Игор Сечи, който в момента заема поста заместник министър-председател, е инициирал разграбването на Юкос, която според изданието е била най-голямата и прозрачна компания в Русия. По думите на Ходорковски силовиките предпочитат изолацията пред интеграцията, потайността пред прозрачността и репресията пред силата на закона. Ликвидацията на Юкос слага край на краткия период на политическа независимост на съдилищата и ги превръща в част от механизма за репресия, пише списанието.
Поведението на Ходорковски в годините, прекарани в затвора в Сибир, му придават образ на политически затворник. Той започна своята реч по време на съдебния процес срещу него със слогана на дисидентите от 70-те години: „Власт – спазвай своите закони”. Неговите думи би трябвало да направят впечатление на Дмитрий Медведев, който обича да изтъква своя опит като адвокат и желанието си да направи съдилищата независими, за да могат да се борят срещу това, което той нарича „легален нихилизъм”.
Защитниците по делото на Ходорковски и Лебедев смятат, че процесът е класически пример за легален нихилизъм, защото никой не може да бъде осъден за едно и също престъпление два пъти.
По време на първия съдебен процес Ходорковски и неговите бизнес партньори бяха обвинени в пране на пари и данъчни измами. Шест години по-късно те ще бъдат съдени за незаконно присвояване на 350 млн. тона петрол и изпиране на парите от търговията с петрол чрез офшорни търговски компании.
Според Вадим Клювгант, който е адвокат на Михаил Ходорковски, новите обвинения са за същия петрол, за който Ходорковски е обвинен през 2003 г., че не е платил достатъчно данъци. Според Вадим Клювгант доказателствата по процеса не обясняват как точно Ходорковски е откраднал този петрол и го превръщат в политически затворник, който става жертва на своите продемократични възгледи.
Максималната присъда по новите обвинения е 22 години затвор, като развоят на делото е твърде неясен. Но едно нещо определено се е променило и това е отношението на обществеността към Ходорковски. Неговият арест през 2003 г. се възприе като справедливо наказание за всички омразни олигарси, които са забогатели внезапно по нечестен начин. В очите на много хора присъдата изглеждаше справедлива, дори и да не е съвсем легална. Днес неговата съдба буди симпатия сред обществото и той печели подкрепа и уважение за сметка на бюрократите и политиците.
Още по-тревожно за руските власти е решението на съдружниците на Ходорковски да се обърнат за мнение по делото от Европейския съд по човешките права в Страсбург. В случай че съдът постанови, че руските власти са наложили незаконно глобата от 34 млрд. долара за Юкос, която впоследствие унищожи петролната компания, може да се стигне до много неудобна ситуация за държавата. Тя ще трябва да компенсира компанията и нейните акционери. Сериозността на този въпрос е толкова голяма, че властите в Кремъл стигнаха до дискусия дали да не се оттеглят от Съвета на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *