Ново разпределение на собствеността в Булгартабак

В разгара на раздора Пеевски – Василев „Булгартабак холдинг“ отново е препродаден.

Стъпката е превантивна само и само собственикът да запази правото си на глас в общото събрание, след като Комисията за финансов надзор вече два месеца търси отговори на редица въпроси около холдинга, съобщава „Капитал“.

Справка в австрийския търговски регистър показва, че от 26 юни 2014 г. мажоритарният пакет в компанията вече е поделен поравно между две офшорни дружества – Livero Establishment е прехвърлило половината от BT Invest на Woodford Establishment. И двете са регистрирани в Лихтенщайн.

BT Invest притежава 79.83% от „Булгартабак холдинг“, които придоби при приватизацията на холдинга през 2011 г.

Така двете офшорки си поделят всяка по малко под 40% контрол над холдинга. Сделката е техническа и едва ли променя нещо в ноторно известния факт (по думите на директор в КТБ), че контролът е при депутата от ДПС и неуспял председател на ДАНС Делян Пеевски, допълва „Капитал“.

Сделката е станала светкавично – още на същия ден, когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я разрешава и едва девет, след като бе представено искане за одобрението й. То бе подадено на 17 юни.

Скоростната реакция на КЗК има едно обяснение и то е предстоящото общо събрание на „Булгартабак ходлинг“, насрочено за 30 юни, понеделник. Причината според източници от пазара, които са и акционери в „Булгартабак“, е, че има принудителна административна мярка на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу мажоритарния собственик. Причината е, че не е отправено задължителното по закон търгово предложение към останалите акционери на ходлинга след промяната в собствеността на BT Invest на 19 март.

Мярката не е публикувана на интернет страницата на регулатора, но според източниците на „Капитал“ е отнемала правото на глас на мажоритарния собственик, ако не предприеме действия да отговори на законовите изисквания – т.е. или да отправи търгово, или да намали участието си под прага, изиксван за търгово предложение.

На това събрание собственикът на „Булгартабак холдинг“ ще се опита да реализира две ключови задачи.

Първо, да одобри вече сключени договори за кредити на компании от групата за около 40 млн. лв. с Юробанк България, с които да рефинансира задължения към вече „неприятелската“ Корпоративна търговска банка. Договорите са били сключени в средата на февруари 2014 г. Преди това основната банка, с която работи „Булгартабак“, бе КТБ.

Второ, ще се опита постфактум да одобри вече сключена сделка за продажбата на „Табак маркет“ – компанията, която развива веригата Lafka.

И двете действия по закон не би следвало да са възможни, защото всички важни за едно публично дружество големи сделки се одобряват предварително от общото събрание на акционерите, а не постфактум след сключването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *