Ново 20: Гибралтар може да спъне Брекзита

Испания няма да подкрепи проектоспоразумението на Европейския съюз за Брекзит, ако не бъде изяснено, че Мадрид ще може да преговаря за бъдещето на Гибралтар пряко с Великобритания. Това  заяви днес испанският външен министър Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Мадрид иска в сделката за напускането на Великобритания да се казва ясно, че преговорите за отношенията между Лондон и съюза няма да се отнасят за Гибралтар.
„Преговорите между Великобритания и ЕС имат териториален обхват, който не включва Гибралтар, преговорите за бъдещето на Гибралтар представляват отделна дискусия“, каза Борел, след като пристигна в Брюксел за разговори за Брекзит с колегите си от ЕС.
Този въпрос трябва да бъде ясен и докато не се изясни в споразумението за раздялата и в политическата декларация за бъдещите отношения, ние не можем да подкрепим сделката, добави той.
Малкият полуостров в Южна Испания, който от 1713 г. е британска територия, е един от най-спорните въпроси в британско-испанските отношения. Гибралтар би трябвало да напусне ЕС заедно с Обединеното кралство през март догодина, въпреки че на референдума пред 2016 г. 96 процента от населението му гласува за оставане в Евросъюза.
Миналата седмица Испания заяви, че приветства включването на протокол за Гибралтар в проекта за споразумение за Брекзит и че това ще е положително за жителите на полуострова.

А жителите на Скалата /някои го наричат още Херкулесови стълбове, защото според гръцките митове острите скали по двата бряга на протока били издигнати от античния герой Херакъл/ според справочните  източници са около 30000  души, без военния персонал и ежедневно пътуващи от Испания на работа. Единственото населено място е град Гибралтар, разделен на 7 големи жилищни зони (без да са административни единици). По държавно устройство страната е конституционна монархия. Държавен глава е кралицата на Великобритания Елизабет Втора, която се представлява от губернатора (и главнокомандващ) Франсис Ричардс. Ръководител на правителството е старшият министър Питър Каруана (от 1996).

Гибралтар е единственото място в Стария континет, което се обитава от диви маймуни от вида маготи /на снимката: магот бди над пристанището на Скалата/. Според местно поверие Гибралтар ще остане под британската корона дотогава, докато е жива поне една маймуна от този рядък вид.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *