Нов газопровод за 3.5 млрд. лв. планира „Булгартрансгаз“

Държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ възнамерява да реализира проект за газопровод между Варна и Оряхово. Съоръжението е включено в новият 10-годишен план за развитие на газовата мрежа в страната, който обхваща периода 2019 – 2028 г. и предстои да бъде одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране.Нов газопровод за 3.5 млрд. лв. планира „Булгартрансгаз“.

Резултат с изображение за "Булгартрансгаз"

Според плана бъдещата газова тръба, която на практика е комбинация от „Южен поток“ и „Набуко“, трябва да бъде готова през 2025 г. Тя е описана като втора част от проекта за газов хъб „Балкан“ и прогнозната й стойност е 1.78 млрд. евро, или близо 3.5 млрд. лв., като в сумата е включена и модернизацията на съществуващи обекти. Записано е, че необходимото финансиране ще се осигури със собствени средства и заеми, но няма яснота какви количества природен газ ще се транспортират през нея и откъде ще идват те, информира в.Капитал.

Това е вторият огромен разход, планиран от газовата компания. В момента „Булгартрансгаз“ вече провежда процедура за строителството на транзитен газопровод – от турската до сръбската граница, с цена 2.8 млрд. лева. Нов газопровод за 3.5 млрд. лв. планира „Булгартрансгаз“.Проектът е продължение на руския „Турски поток“ и по него „Газпром“ ще пренася газ за Сърбия и Унгария. Така ако и двата проекта бъдат изпълнени, в следващите няколко години държавната компания ще трябва да похарчи над 6 млрд. лв. за нови тръби.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *