Нов жилищен комплекс за 300 млн. лв. ще се появи край София

Нов жилищен комплекс от затворен тип ще се появи край София. Става дума за Резиденшъл парк Лозен на германската компания Lindner. Първата копка на проекта e направена на официална церемония днес в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, заместник-кмета на София Тодор Чобанов, представители на германското посолство и на германския бизнес в България.

Резултат с изображение за Резиденшъл парк Лозен

Първата фаза на жилищния комплекс на терен от 55 декара се състои от 136 еднофамилни, двуфамилни и редови къщи, както и от обществена зона, включваща училище, детска градина, спортен комплекс, търговски и офис площи. 90% от жилищните единици от първия етап на проекта са договорени още преди официално да стартира изграждането му. Цената на къщите в комплекса варира между 250 хил. и 700 хил. евро.

Lindner присъства в България от 1993 г., а сред големите й проекти в страната са изграждането на Бизнес парк София и на жилищния комплекс Резиденшъл парк София. Компанията е инвестирала в страната ни над половин милиард лева, каза Хелмут Ланг, изпълнителен директор на Lindner Group,информира  investor.bg.

Инвестицията в първата фаза на новия мащабен проект на компанията – Резиденшъл парк Лозен, възлиза на 80 млн. лв., а цялостната инвестиция в парка ще достигна 300 млн. лв. Lindner започва и нов мащабен проект в Русе, обяви Ланг.

„В България се правят инвестиции. България има нужда от още инвестиции – както публични, така и частни, както български, така и чуждестранни. България се нуждае от още инвестиции в градска инфраструктура, заводи, машинно оборудване и в жилища“, каза вицепремиерът Томислав Дончев. „Инвестицията не е счетоводно упражнение – тя е дързост, смелост, а в някои случаи и риск. За да имаме инвестиции, трябва да осигурим подходяща среда“, каза още Дончев и допълни в контекста на скандалите с имоти на политици в последно време, че за съжаление няма къща в комплекса.

Според Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), решението за новата инвестиция на Линднер е ясен знак, че бизнес средата в България е стабилна. „Германските компании са изключително удовлетворени от направените инвестиции. Последното проучване на ГБИТК показва, че 88% от всички германски компании имат желание да инвестират в България в бъдеще. Резултатите от предходни години бяха сходни. Това ни изпълва с надежда, че германските предприемачи ще продължат да са ентусиазирани да инвестират в страната“, каза Курт. Според него фактът, че повечето жилища от първия етап на Резиденшъл парк Лозен вече са намерили бъдещите си собственици е положителна оценка за Линднер като инвеститор. „Този проект ще даде и икономически стимул“, допълни Курт.

Според заместник-кмета на София Тодор Чобанов Резиденшъл парк Лозен показва, че София е едно от най-добрите места за инвестиции в Европа. „Нашият град се намира в челото на множество класации за бизнес климат, аутсорсинг, инвестиции в различни сфери на икономиката“, изтъкна той.

Проектирането е дело на „Иво Петров Архитекти“ ООД. В процеса на строителство и експлоатация на Резиденшъл парк Лозен ще бъдат създадени около 500 нови работни места.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *