Нов обрат по случая с Корпоративна търговска банка

Разследването за корпоративна търговска банка неочаквано взе нов обрат, след като прокуратурата промени твърденията си за изнесените близо 206 милиона лева с чували. Държавните обвинители представиха пред съда различни обвинения срещу четиримата задържани по случая, а именно, че са присвоили сумата на части в периода декември 2011 – 19 юни 2014 г., а не наведнъж.
Това стана ясно късно в неделя, когато след деветчасово заседания Софийският градски съд реши да наложи постоянна мярка за неотклонение на главния касиер на банката Маргарита Петрова и зам.-главния счетоводител Борислава Тренева-Кючукова. Първата е смятана от прокуратурата за извършител, а колежката й – за помагач. Главният счетоводител Мария Димова е под домашен арест, тъй като има тежки здравословни проблеми.
Под парична гаранция от 10000 лева бе освободен изпълнителният директор на банката Орлин Русев, който също е с обвинение за извършител. По делото обаче все още няма счетоводна експертиза, от която да стане ясно дали Русев и Петрова са присвоили парите, а Кючукова и Димова са замитали следите с фалшиви документи, както твърди държавното обвинение. Основният свидетел на прокуратурата е бившият съдружник на Цветан Василев Бисер Лазов, който обяснил как парите са напускали банката и са били предавани на Василев. Друг важен свидетел е изпълнителният директор на една от фирмите, свързани с банката – Теодора Танева.
Прокуратурата смята, че Петрова и Русев са присвоили парите в лева, евро и долари, с помощта на Димова и Кючукова. При поставянето на банката под специален надзор бил открит дефицит и Василев наредил липсващите 206 милиона лева да бъдат прикрити чрез фиктивни банкови операции. Според издадените документи, за няколко дни Корпоративна банка е отпуснала кредити на серия от фирми, основната от които е „Бромак” на Цветан Василев. Чрез това дружество той е мажоритарен собственик в банката.
При проверките, които БНБ е направила в банката миналата година, липса на средства не е констатирана.
Оборени бяха и твърденията на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, който заяви, че с частния самолет на Цветан Василев са били изнесени 1,7 милиарда лева само няколко дни, преди банката да бъде поставена под особен надзор. Капитанът на самолета – Стефан Стефанов, категорично опроверга това твърдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *