Нов сигнал за поддържане на ниските лихви на Острова

Ръководителите на Английската централна банка дадоха поредния сигнал, че скоро може да не се стигне до затягане на монетарната политика в страната. Това става ясно от стенограмата от последното заседание за определяне на лихвата, състояло се преди две седмици, съобщава Ройтерс.
Стенограмата показва, че от деветимата членове на ръководството на АЦБ един се е обявил за повишение на основния лихвен процент с четвърт пункт. Това се случва на трето поредно заседание, но до момента останалите членове на ръководството остават на мнение, че лихвата трябва да остане без промяна.
Данните засилват очакванията основната лихва да остане ниска поне до следващата година. Това се случва въпреки факта, че инфлацията на Острова вече няколко месеца е над заложения от централната банка таргет.

Лихвеният процент на Острова е на рекордно ниско ниво от март миналата година, като освен това централата банка провежда мащабни програми за насърчаване на междубанковото кредитиране и осигуряване на ликвидност. Въпреки това финансовата система остава слаба, посочват анализатори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *