Нов скандал разтресе Европейската агенция за контрол на лекарствата

Абади е уволнен от френския регулаторен орган поради редица скандали, в които името му е било замесено. Част от тях включват одобряването на търговското разпространение на отровни лекарства срещу диабет, както и на силиконовите импланти на френската компания PIP. Особено скандален е случаят с лекарството срещу диабет Mediator, което е твърде възможно да е убило най-малко 500 души във Франция.
Във връзка със скандалите Френската служба за контрол на лекарствата в момента е обект на множество разследвания, съобщава iNews.bg.
Абади е известен ендокринолог и кардиолог. От пет години насам той оглавява експертния панел към Европейската агенция за контрол на лекарствата. Според говорител на френската служба няма конфликт на интереси заради паралелното членуване на Абади в двете организации. Той посочва, че е често срещана практика експертите към евроинституции да работят и в рамките на съответните национални служби.
Срещу учения не са повдигнати криминални обвинения към текущия момент.
Европейската агенция за контрол на лекарствата е една от четирите институции, неуспели да спечелят одобрението на Европейския парламент (ЕП) за начина на изразходване на бюджета си през 2010 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *