НОИ предлага нова формула за пенсиите

Националният осигурителен институт е предложил нова промяна във формулата за изчисляване на пенсиите и правителството я обсъжда. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

Резултат с изображение за пенсии

Промяната предвижда във формулата да влиза осигурителният доход на кандидатите за пенсия, който е натрупан след 1 януари 2000 г., а годините 1997,1998 и 1999 да отпаднат от нея.

Промяната е свързана с отпадането на тавана за новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2019 г., обясни Бисер Петков.

„В тези години няма максимален осигурителен доход, той се въведе от 2000 г. Ако искаме той да действа, изчислението на размера трябва да става от момента на неговото въвеждане. Защото максималният осигурителен доход е естествен регулатор на размера на пенсиите“, обясни социалният министър.

Ако не бъде променена формулата, е възможно отново да се стигне до отпускането на твърде големи пенсии, както това е със старите, които в момента са ограничени от таван и той ще остане да действа и след 1 януари.

Ден по-рано за промяна в пенсионната формула, която да отчита по-точно осигурителния принос на всеки, заговори и финансовият министър Владислав Горанов. Той също обвърза промяната с падането на тавана на пенсиите от 1 януари 2019 г.

Пълното отпадане на тавана върху пенсиите, което бе обсъждано в сряда от социалната комисия на парламента по искане на пенсионерски организации, не е реалистичен вариант, обясни след заседанието Бисер Петков. Според него при някои пенсии, които в момента са ограничени от тавана, има съмнения в изчислението им, а и реалният им размер нямало да бъде приет добре от обществото. Петков обясни, че говори за пенсии от по няколко хиляди лева, информира в.24 часа.

Според сметки на НОИ без таван ще има пенсии, по-високи от 4000 лв.

Пенсия над 3000 лв. ще вземат само 90 души, показват обаче сметки на пенсионерските организации. Около 10 хил. души пък щели да получават от 1200 до 1500 лв. месечно. Ако таванът, който ще е 40% от максималния осигурителен доход, остане за тях, пенсиите им ще са по 1040 лв.

Пълното отпадане на тавана както за новите, така и за старите пенсии ще струва само през следващата година 155 млн. лв., обясни пред депутатите шефът на НОИ Ивайло Иванов.

На заседанието пенсионерските организации поискаха и преизчисление на всички стари пенсии със средноосигурителния доход за 2018 г., което ще ги увеличи с 40%.

Такова преизчисление е правено през 2008 г., припомни депутатът от БСП Георги Гьоков. „Ако бъде направено преизчисление според доходите от 2018 г., това ще струва на бюджета 1,5 млрд. лв.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *