НОИ пуска електронна услуга за изчисляване на размера на бъдещо майчинство

Бъдещите майки вече ще могат да изчисляват сами размера на обезщетението за бременност и раждане, което ще получават след раждането. Такава нова услуга вече едостъпна на сайтана Националния осигурителен институт (НОИ), в рубрика „Е-услуги“, раздел „Справки по ЕГН и ПИК“.

Новата услуга е достъпна чрез попълване на лични данни (ЕГН или личен номер на чужденец), като за целта е необходим и Персонален идентификационен код (ПИК), който предварително се издава от НОИ. След въвеждане на данните системата проверява коректността на идентификаторите и проследява дали до десет месеца назад на лицето е отпускано такова обезщетение.

За да изчисли прогнозен размер на обезщетението, потребителят трябва да е наясно с датата, към която се очаква раждането, или да знае кога започва ползването на отпуска. Системата допуска въвеждане на бъдеща дата до една година напред, като е необходима и информация за дохода на лицето за бъдещите месеци до избраната дата. В случай че такава информация не бъде въведена, системата автоматично използва размера на минималната работна заплата, действаща към момента на справката.

Не е необходимо въвеждането на данни за осигурителния доход за периода, от който се изчислява обезщетението и които вече са подадени от осигурителя или самоосигуряващото се лице. Те се извличат автоматично от Регистъра на осигурените лица.

Новата електронна услуга на НОИ не прави преценка на правото за изплащане на парично обезщетение, посочват от института. С въвеждането на данните се приема, че необходимите условия за това са изпълнени, изчисленият размер на обезщетението има само предварителен, прогнозен характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *