НОИ ще плаща с краен срок до 29 декември

Националния осигурителен институт /НОИ/ информира, че последните преводи към банките за тази година на парични обезщетения за болест и майчинство ще бъдат извършени на 28 декември.

НОИ вече съобщи, че по повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници последните преводи за 2016 г. на суми за парични обезщетения поради болест и майчинство към съответните банки ще бъдат извършени на 28 декември 2016 г., а сумите ще постъпят по сметките на лицата на 29 декември 2016 г. В преводите на сумите ще бъдат включени паричните обезщетения по представените в териториалните поделения на НОИ документи, по които е преценено, че осигурените лица имат право на обезщетения, отнасящи се за 2016 г.

Първото изплащане на парични обезщетения през 2017 г. ще бъде извършено на 4 януари 2017 г., а сумите ще постъпят по банковите сметки на лицата на 5 януари 2017 г.

На интернет страницата на НОИ в рубриката „За потребителя“/ „Полезна информация“ вече е публикуван календар за изплащане на пенсиите, паричните обезщетения за болест, майчинство и безработица през месец януари 2017 г. Графикът за плащанията на паричните обезщетения и пенсиите ще се актуализира ежемесечно. Сумите ще постъпят по сметките на получателите им на 29 декември. Преводите ще включват обезщетенията по представените в териториалните поделения на НОИ документи, по които е преценено, че осигурените имат право. Първите суми на обезщетения за болест и майчинство през 2017 година ще постъпят по банковите сметки на лицата на 5-и януари, информират от НОИ.
Изплащането на пенсиите за първия месец на следващата година ще започне на 9-и и ще приключи на 20-и януари. Това преместване на пенсиите с два дни назад е поради факта, че така очакваната от всички пенсионери дата 7-ми за техен късмет се пади в почивен ден.  Иначе през следващата 2017-та над 10 милиарда и 375 милиона лева са предвидени за пенсии, обезщетения за болест, майчинство и безработица, според проектобюджета на НОИ.В него са заложени по-високи осигуровки за пенсии, по-голяма възраст за пенсиониране и по-дълъг трудов стаж.Запазват се нивата на обезщетенията за безработица и майчинство, а пенсиите ще бъдат индексирани с 2,4 на сто от 1 юли следващата година.Държавата ще покрие 4 милиарда и 400 милиона лева дефицит на НОИ.Дефицитът в държавното обществено осигуряване ще намалее с над 300 млн. лв., а заради по-трудното пенсиониране разходите за пенсии ще се увеличат само с 200 млн. лв.Стажът и възрастта за пенсия се увеличават с по два месеца. Мъжете ще се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 м. стаж, а жените – на 61 г. с 35 г. и 4 м. стаж.

Запазва се максималният осигурителен доход на 2600 лв. Таванът на пенсиите остава 910 лв. Променя се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се – от 420 лв. на 460 лв., колкото трябва да стане и минималната заплата. Бизнес организациите обаче са против този размер, който не е обсъждан със социалните партньори.
От НОИ планират повече разходи за майчинство и за болничните. За тях ще бъдат платени близо 1 млрд. лв., с над 100 млн. лв. повече от тази година.
За обезщетенията за безработица са планирани 360 млн. лв., или с около 35 млн. лв. повече от плана за тази година.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *