Норвегия се ориентира към цифровото радио

Норвегия се отказва от днес от ултракъсите вълни за радиопредавания и ще стане първата страна, която ще премине изцяло към дигитална технология, предаде Ройтерс.

Опитът ще бъде анализиран внимателно от други държави, за да преценят дали да последват норвежкия пример. Според противници на решението Осло избързва и много хора могат да пропуснат предупрежденията за извънредни ситуации, които досега се излъчваха по радиото. Повод за особени опасения е, че 2 милиона коли в Норвегия не са оборудвани с дигитални радиоприемници.

Сред норвежците 66 процента се противопоставят на отказа от ултракъсите вълни, едва 17 процента одобряват, а останалите нямат мнение по въпроса, сочи анкета, публикувана миналия месец от в. „Дагбладет“. Въпреки това парламентът даде окончателно разрешение за реформата през декември, позовавайки се на факта, че цифровите мрежи могат да пренасят повече радио-канали.

Швейцария планира подобен преход през 2020 година, Великобритания и Дания също обмислят отказ от традиционното радио.

Изключване на мрежата за честотна модулация (Frequency Modulation), развита през 50-те години, започва от северния град Будьо. До края на годината ще бъдат спрени всички предаватели на ултракъси вълни. Според поддръжниците на промяната цифровият сигнал може да пренася по-ясен звук с по-малко смущения през обширната страна, населена от едва 5 милиона души, чиято територия е прорязана от фиорди и планини.

Нека от фиордите прекрачим през целия континент и стъпим на Стара планина. Успешно или не чак толкова блестящо, все пак „качихме“ телевизията на цифровата писта. По планове тази година – 2017-та, това трябваше да стане и с радиото, поне такава беше прогнозата на Съвета за електронни медии /СЕМ/: “ Следващата стъпка е цифровизацията и на радиото у нас. Това трябва да стане през 2017 г. В България все още дигитално радио с дигитален приемник може да се приема само в някои от новите марки автомобили. Докато дойде този преход, ще мине известно време, което трябва да бъде сигнал за хората в България, които се занимават с технологии, да се снабдят с дигитални радиоапарати“, коментираха тогава експерти от Съвета за електронни медии (СЕМ).  Но и днес дигиталните радиоприемници все още са рядкост на пазара у нас. При цифровизацията старите апарати няма да вършат работа и стават напълно излишни.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *