НСИ отчете дефлация 12 месеца поред

Животът у нас поевтинява 12 месеца поред, показаха последните данни на националната статистика. Подобно нещо не е наблюдавано за толкова продължителен период през последните 20 години, сочи справка в сайта на НСИ.

Страната влезе в дефлация през август 2013 г., като през февруари тази година спадът на цените на стоките и услугите в потребителската кошница достигна своя пик. Тогава беше отчетено поевтиняване на живота с 2,6 на сто. В следващите месеци

от НСИ отчетоха забавяне на темпа

като последните данни за юли регистрират дефлация от -1 на сто на годишна база. На месечна база обаче се оказва, че има инфлация, макар и малка. Спрямо юни тя е 0,4%. Спрямо края на миналата година също има намаляване на потребителските цени – с 1 на сто.

През юли 2014 г. спрямо юни най-много са поскъпнали развлекателните услуги – с 4,3% и транспортът – с 2,2 на сто. При храните увеличението на цените е с 0,4%, а при поддръжката на жилищата, включително ток и вода – с 0,8%. В активния туристически сезон ресторантите и хотелите са вдигнали цените с 0,6 на сто.

Най-голямо намаление се отчита за съобщителните услуги – с 4%. При облеклото и обувките спадът в цените е с 1,6 на сто. Здравните услуги също са поевтинели, но съвсем леко.

При храните най-големите промени са регистрирани при плодовете и зеленчуците. Поскъпват ябълките – с 6.7%, цитрусовите и южни плодове – с 11.5%, доматите – с 8.3%, краставиците – с 15.7%, чушките – с 10%. Сезонните плодове, като

прасковите и кайсиите поевтиняват с 23%

От нехранителните стоки по-съществено е увеличението на цените на електроенергията – с 1.7%, горивата за битови нужди – съответно с 3.6 и 2%, топлоенергията – с 4.9%, дизел – с 3.1%, бензин А95Н – с 2.7%, А98Н – с 1.4%, пропан-бутан – с 3.8%. Услугите за почивка и туристически пътувания поскъпват с 12.8%. В същото време според НСИ сме говорили с близо 7 на сто по-евтино по мобилния телефон.

Инфлацията за малката кошница за юли спрямо юни е 0.2%, а от началото на годината (юли 2014 г. спрямо декември 2013 г.) се отчита дефлация от 1 на сто. Малката кошница включва стоки и услуги на най-нискодоходните 20% от домакинствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *