НС прие на първо четене промени в Закона за ДДС

 
 
 

 

 

 Парламентът прие на първо четене промени в закона за данъка върху добавената стойност, с които данъчната ставка в туризма се увеличава с 9 процента.
Законопроектът предвижда новият размер на данъчната ставка за туризма да е в сила от първи април 2011 година. По този начин се отчита спецификата на туристическия бранш и по-конкретно практиката на предварително предлагане и сключване на договори за туристически пакети за следващия сезон.
Преди гласуването Мартин Димитров от Синята коалиция призова гласуването на промяната да бъде отложено за след 2011 година, защото, според него, туризмът не бива да се облага с девет процента, особено в период на криза. Димитров посочи, че увеличението няма да доведе до повече приходи в хазната подобно на увеличената цена на цигарите от миналата година.
„Да проявим разум и да отложиме това решение за 2011 година. Да продължим диалога с Европейската комисия и да отложим това решение. Аз не изключвам варианта, ако отложим това решение, да приемем седем процентна ставка за организирания и неорганизирания туризъм. Ако икономиката тръгне нагоре няма причина, и това доведе до по-висока събираемост и повече данъци в бюджета, няма причина да се стигне до това повишаване. Така че вие избързвате колеги. Без никой това да го иска от вас, вие избързвате и рискувате бъдещето на туристическия отрасъл в България. Абсолютно ненужно“, заяви Мартин Димитров.
Синята коалиция гласува „въздържал се“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *