Обама може да стане едноличен господар на интернет?

Американският президент Барак Обама е на път да получи неограничена власт над интернет. Държавният глава ще може лично да изключва всяка неправителствена мрежа, ако прецени, че тя застрашава кибер сигурността.
Действието на новия законопроект, представен за разглеждане в Сената от Джей Локфелер, е глобално. Белият дом ще получи права да изключва частни мрежи на доставчици от целия свят. Президентът на САЩ ще може да обявява извънредно положение в кибер сигурността, предвижда документът. В ролята на спасител, Обама ще предприема адекватни действия срещу уеб заплахите, вкл. да „дърпа шалтера“ на неправителствени мрежи.
Локфелер лансира за първи път своя законопроект през пролетта на 2009 година. Тогава обаче сенаторът се натъкна на силна съпротива в опита си да прокара идеята за еднолична власт на US президента над глобалната мрежа. Сега той внася за разглеждане коригиран и усъвършенстван текст не законопроекта.
Но и обновената версия се приема скептично от мнозина, предаде Асошиейтед Прес. Не е ясно какви конкретни действия ще може да предприема президентът. Законопроектът, макар и променен, остава твърде спорен, заради своята неопределеност, коментира Лари Клинтън, президент на алианс за интернет сигурност, в който членуват компании като Verizon, Verisign, Nortel и други големи играчи в телекомуникационната индустрия.
Повечето доставчици на интернет услуги изказват опасения относно законопроекта. Някои сенатори пък сравняват правото на Обама да контролира интернет с пълномощията, дадени на Джордж Буш над самолетите на американска територия след атентата от 11 септември. Най-спорна е точка 201 от законопроекта, в която се казва, президентът има право да направлява националния отговор на кибер атаките, в случай на нужда от защита на сигурността.
Вносителят на документа подчертава, че неговото основно предназначение е да осигури защита на националната сигурност и инфраструктурата на каквато и да е цена. Някои анализатори обаче смятат, че законопроектът може да се окаже полезен и не виждат сериозна опасност, ако текстът бъде одобрен.
Много от точките в документа описват начини за подобряване на инфраструктурата за кибер сигурност, като например създаване на специални класове за обучение на децата и възрастните, отбелязва Николас Томпсън от електронното издание wired.com. На практика, подготвяният закон не дава никакви допълнителни правомощия на президента, освен тези, които той вече има. Затова и не бива документът да се разглежда като заплаха за свободата на достъпа в интернет, смята Томпсън.
Във всички държави органите за обществен контрол се опитват да вземат в свои ръце властта над интернет. Но същността на мрежата е такава, че е трудно да се дефинира от законодателството. Властите могат да наредят на един доставчик да изключи даден нарушител от неговата мрежа, но не и от целия интернет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *