Обама призова US бизнесмените на инвестират в националната икономика

Американският президент Барак Обама призова частния сектор да инвестира в националната икономика и да работи за създаването на нови работни места, което по думите му е правилният път за оздравяването на икономиката, съобщиха световните агенции.
Проблемът със загубата на работни места “нанася дълбоки рани“ на икономиката и засяга много хора в цялата страна, посочи Обама при откриването на конференция в Белия дом, посветена на безработицата, пише БТА.
Той призова участниците в конференцията – представители на администрацията, големите компании и синдикатите, да помогнат с идеи за справяне с безработицата, достигнала най-високо си равнище за последните 26 години, предаде Асошиейтед прес.
Една от идеите, които трябва да бъдат обмислени, е въвеждането на данъчни стимули за компаниите, откриващи нови работни места, каза президентът.
Обама не изключи и възможността да бъде отпусната допълнителна помощ на щатските власти и градовете, за да могат да се справят с последиците от икономическата криза. По думите му в някои случаи рецесията се е отразила по-тежко на щатските бюджети, отколкото на федералната хазна.
Президентът призова Конгреса да гласува предложената ключова финансова реформа до началото на 2010 г., съобщи Ройтерс. “Важно е Конгресът да приеме този закон ако не до края на годината, то поне в началото на следващата, за да може да се гарантира сигурност на банките“, изтъкна той.
Същевременно Белият дом съобщи, че Барак Обама ще изнесе реч, посветена на икономиката, във Вашингтон на 8 декември, предаде Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *