ОББ и ЕИФ с още €115 млн. в подкрепа на иновативни предприятия

ОББ АД и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно споразумение за допълнителни 115 млн. евро кредити по програма InnovFin – за улесняване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни (МСП) и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия. 

Настоящият договор е продължение на подписаното през 2016 г. споразумение по програмата за кредитги, което бе успешно приложено. Тази операция е обща в рамките на InnovFin, с ОББ като координираща институция и включва и споразумение с Československá obchodná banka a.s. (CSOB) – също част от KBC Груп. С новото споразумение общият портфейл на двете банки по програмата става 180 млн. евро.

ОББ ще има възможност да предоставя кредити с гаранции при изгодни условия на иновативни МСП и междинни предприятия по InnovFin до 30.11.2021 г. Гаранцията от ЕИФ е по линия на инициативата „InnovFin на Европейския съюз (ЕС) – финансиране за иноватори“ с финансова помощ по „Хоризонт 2020“, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации (част от плана Юнкер).

По повод на споразумението с ЕИФ Петър Андронов – главен изпълнителен директор на ОББ /на снимката/ и кънтри мениджър на KBC Груп за България подчерта: „С новото гаранционно споразумение по програма InnovFin между ОББ и ЕИФ разширяваме успешното партньорство между двете институции. ОББ има солиден опит във финансирането на МСП, а настоящото споразумение ще даде възможност на повече иновативни компании (както МСП, така и междинни предприятия) да осъществят идеите си, като използват финансиране при преференциални условия и облекчени изисквания за обезпечението“.

ОББ е първият участник по плана Юнкер в България. Освен отпуснатите кредити по линия на InnovFin, банката има договорирани над 1800 кредита за обща сума над 300 млн. лв. по програма COSME. Така, благодарение на гаранционните инструменти на ЕИФ – част от плана Юнкер, ОББ значително улеснява достъпа до финансиране на българските малки, средни и междинни предприятия за реализиране на техните идеи. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е да спомогне за финансирането и осъществяване на инвестиции в производство в Европейския съюз и да осигури увеличен достъп до финансиране.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *