Обединението на Сибанк и ОББ е на финала

Обединението на Сибанк и ОББ е на финала. За 6 декември 2017 г. е свикано извънредно общо събрание на акционерите, става ясно от покана, публикувана в Търговския регистър.

Предвидено е на него да се вземе решение за вливане на Сибанк в ОББ. Дотогава трябва да бъде получено разрешение за вливането от БНБ. Това на практика ще е юридическото сливане на двете банки. Към момента те функционират отделно и като самостоятелни дружества. В резултат на вливането Сибанк ще се прекрати без ликвидация, а цялото имущество, дейност, права и задължения ще преминат към ОББ, която ще е универсален правоприемник, е посочено в документите в Търговския регистър.

Вливането

Предвижда се увеличение на капитала на ОББ с близо 17.9 млн. лв. – от 76 млн. лв. на малко над 93.8 млн. лв. Увеличението ще стане чрез издаване на нови акции – обикновени с номинал 1 лв. всяка. Те ще бъдат придобити от KBC Bank (едноличен собственик на Сибанк). След вливането и увеличението на капитала в ОББ ще останат малък дял миноритарни акционери, които ще притежават 70 632 обикновени, поимени, безналични акции с право на глас всяка и номинал 1 лв.

В договора за вливането, който е публикуван в Търговския регистър, е записано, че KBC ще има право на дивидент от новите акции за годината, приключваща на 31 декември 2017 г. само ако вливането бъде финализирано през 2017 г. За счетоводни цели вливането ще се смята за влязло в сила от 1 януари 2018 г.

Сделката по придобиването на ОББ от белгийската банково-застрахователна група KBC приключи на 13 юни 2017 г. с плащането на цената от 610 млн. евро. Юридическата част от сливането приключва с получаването на разрешението за вливането и реалното обединение на двете банки в една. През този период, около половин година, двете банки работят по сливане на дейностите – оптимизация на клонова мрежа, обединение на информационните системи, уеднаквяване на продукти, услуги, тарифи, такси.

Сделката на сделките

След реалното вливане на Сибанк в ОББ новата банката ще бъде третата на пазара в страната с активи за над 10.5 млрд. лв. след Уникредит Булбанк и Банка ДСК. Името на новата банка е ОББ.

Това е най-голямата сделка в банковия сектор досега (Булбанк беше продадена за 360 млн. евро), както и втората по размер в корпоративния сектор в България през последните 5 години след продажбата на „Глобул“ на Telenor за 717 млн. евро.

Освен ОББ белгийската банка придоби и лизинговите компании „Интерлийз“, „Интерлийз ауто“, 60% от застрахователната „ОББ Метлайф“, както и дъщерните дружества „ОББ Застрахователен брокер“, „ОББ Асет мениджмънт“ и „ОББ Факторинг“. Те се добавиха към местното портфолио на белгийската група, в което влизат Сибанк и застрахователните компании „ДЗИ Животозастраховане“и „ДЗИ Общо застраховане“, информира в.Капитал.

Сделката беше обявена през последните дни на 2016 г., като още тогава стана ясна и цената. Тя беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, от Българската народна банка и от Комисията за финансов надзор съответно в края на април, в края на май и в началото на юни.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *