Обещават намаляване на осигуровките с 5%

Осигурителните ставки в страната ще бъдат намалени с около пет пункта и ще достигнат нива от около 14%. Този вариант на обещание в предизборната програма на БСП ще бъде обсъден на пленума й тази седмица, съобщи министърът на икономиката Петър Димитров. Според него в момента осигурителните вноските у нас са на нива от 19.3%, а в Европа са около 14%. Според Димитров обаче едва ли точно в разгара на кризата може да се мисли за намаляване на ставката, защото това още повече ще влоши приходната част на бюджета на държавното осигуряване. „Сроковете ще зависят от конюнктурата и от приходите в хазната“, обясни Димитров. Освен това никой не е казал, че на секундата трябва да стигнем минималните нива, това ще става поетапно, допълни той.
Петър Димитров каза още, че очаква показателите за приходите в бюджета през второто и третото тримесечие да бъдат добри. Ако в земеделието се окаже, че всичко върви добре, очаквам това да отчетем и в сферата на услугите и тогава можем да мислим и за по-бързо сваляне на осигуровките, каза още той.
Още преди месец пред български и турски бизнесмени в София Петър Димитров обяви, че има ресурс осигуровките да бъдат намалени с 4-5%, но само ако БСП остане на власт. Против намаляването на вноските се изказа управителят на НОИ Йордан Христосков, според когото спад с 5 пункта ще отвори дупка от 1 млрд. лв. в бюджета на НОИ само през първата година.
През последните месеци СДС, ДСБ, ГЕРБ и НДСВ предложиха намаление на осигурителната тежест и сега БСП се опитва да извлече предизборен дивидент от това. Според главния икономист на Световната банка Симеон Дянков, който се позовава на анализ на международната финансова институция, намаляването на осигуровките с 5% може да запази 130 хил. работни места в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *