Обмислят нова такса водомер

Такса водомер може да бъде въведена с новия Закон за водоснабдяване и канализация. Това стана ясно от думите на зам.-регионалния министър Николай Нанков.Обмислят нова такса водомер.

Резултат с изображение за водомери

Това стана ясно от думите на зам.-регионалния министър Николай Нанков. Въвеждането на фиксиран компонент в цената на ВиК услугата се обсъжда, за да се създадат предвидими финансови потоци, които да позволят по-ефективно управление на водните дружества, обясни Нанков. В момента цената на водата се формира на база на доставеното количество питейна вода, но са включени и разходите за отвеждане и пречистване на отпадъчните води.Обмислят нова такса водомер.

В новия закон може да залегне и възможност за служебна промяна на цената на водата. Сега, за да поскъпне водата се изисква одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако бъде приета обсъжданата идея обаче, цената ще може да нараства „служебно“ при промяна на структуроопределящи компоненти за формирането на стойността е като повишаване на минималната заплата или на цената на тока, информира в.Труд.

В закона ще се предвиди неотменим праг на социалната поносимост на цената на водата, което означава, че определено минимално потребление на вода от 2,8 куб. м на едно лице няма да надхвърля 2,5% от средномесечния доход на домакинствата в една област. Възможен вариант е и разделянето на регулаторния орган на две – за водата и за тока.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *