Обременените с бежанци държави от ЕС – с бюджетни облекчения

Ще има специални отстъпки от правилата за бюджетна дисциплина на ЕС за държавите, които правят извънредни разходи за бежанците, заяви председателят на ЕК.

Още на 15 октомври това е било съобщено на правителствата, потвърди Жан-Клод Юнкер пред депутатите от Европарламента в Страсбург, предаде БНР.

Извънредната ситуация изисква извънредно финансиране и затоваБрюксел ще се отнася по-гъвкаво към бюджетната дисциплинана онези държави, които отделят допълнително пари за бежанците:Ако дадена страна полага извънредни усилия, тя трябва да бъде третирана съгласно новите гъвкави правила, обясни Юнкер.

Но ако други страни не са доказали, че миграционната политика се е отразила на бюджетните им разходи, те няма да получат същото отношение. Който иска по-гъвкаво тълкуване на Пакта за стабилност, първотрябва да прояви чувство на отговорност, добави председателят на ЕК.

Пактът за стабилност и растеж е набор от правила, които задължават правителствата да спазват лимити при харченето на държавни средства и взимането на външни заеми.

Еврокомисията е длъжна да наложи финансови глобина държавите с бюджетен дефицит над 3% от БВП и публичен дълг над 60 на сто от БВП. С идването си обаче Комисията „Юнкер“ прие нови процедури за гъвкавост, които позволяват отсрочка за изпълнението на правилата при определени обстоятелства, припомня БНР.

Бюджетът на ЕС не може да се справи с бежанския поток

Юнкер предупреди, че бюджетът на ЕС не може да поеме цялата тежест за справянето с мигрантските потоци.

„Бюджетът на ЕС не е неограничен, трябва да бъдат обмислени допълнителни пътища за покриване на разходите по мигрантската криза. Бюджетът на ЕС бе изцеден до последната капка, 10 милиарда евро са предоставени за справяне с кризата до края на следващата година“, заяви Юнкер пред Европейския парламент.

Той съобщи, че досегадевет държави са изразили готовност да приемат в кратки срокове 700 разселени мигрантипо квотните схеми.

Регистриране на мигрантите и засилване на граничния контрол

Ако не бъдат регистрирани, мигрантите нямат права. Мигрантите трябва да знаят, че в Европа разполагатс права, но и със задължения, заяви Юнкер. Взаимните обвинения са израз на паника и рушат европейската съпричастност. Учудващо е, че трябваше да положим усилия да убедим някои държавида подават данни към съседите си за движението на мигрантите, допълни той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) коментира, че е необходимоподсилване на граничния контрол в България и Гърция.

Българските и гръцките граници „не съществуват“, а са наша обща отговорност, това са границите на всяка друга държава в ЕС, заяви Верхофстат. По неговите думи кризата не е състезание между „традиционните“ политически семейства, а е съревнование с националистите и популистите, които използват положението, за да разрушат Европа.

ЕК ще покрива 85% от логистичните разходи, свързани с миграцията

Европейската комисия реши, че ще покрива 85 процента от транспортните разходи, свързани с действието на механизма на ЕС за гражданска защита, задействан заради кризата с мигрантите.

Досега комисията поемаше 55 на сто от тези разходи. Отбелязва се, че механизмът бе задействан от Сърбия, Словения и Хърватия. Чрез механизма държавите, които са поискали помощ,получават оборудване и средства за подслоняване, осигурени от други европейски страни.

Комисията съобщи също, че в резултат от срещата за Западните Балкани в неделя вечевсички 28 държави в ЕС са определили звената за контакт по въпросите на миграцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *