Обстановката около Opel се нажежава

Позицията на канадската Magna и Сбербанк в борбата за Opel изглеждат леко разклатени във връзка с намерението на General Motors да включи в преговорите и други потенциални купувачи за европейската подразделение на американския автомобилен концерн.

GM може да подпише тази седмица меморандум за взаимно разбиране с белгийския холдинг RHJ International. RHJ, специализиращ се в инвестиции в компании от автомобилния сектор, заедно с Magna и Fiat участва в първия кръг от преговори за покупката на Opel и нейното британско подразделение Vauxhall, но неговата заявка беше отклонена веднага.
RHJ подобри предложението си и GM „го възприема много сериозно“, разказа източник, запознат с плановете за продажбите на Opel/ Vauxhall. По думите му, меморандумът с RHJ може да бъде подписан в близките дни.
Екипът преговарящи с GM ще се радва, ако ние имаме две ясни, окончателни споразумения, от които би могло да се избира, заяви той.
Както се очаква, Beijing Automotive Industry Corporation също може в скоро време да представи предложение. Китайската компания влезе в борбата за Opel със закъснение, затова тя за момента изоставя от RHJ и Magna. За момента Magna запазва лидерските си позиции. Magna и нейните руски партньори, в частност, групата ГАЗ, която предвижда да започне производството на автомобили на базата на Opel в Русия, искат да получат достъп до технологии на GM. Последната иска да запази правото си на изкупуване в бъдеще на част или целия пакет акции на Opel.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *