Обсъждат нови помощи за Гърция

За Брюксел са отпътували и тримата ръководители на т. нар. надзорна тройка – ЕК, ЕЦБ и МВФ, които бяха в Атина, за да инспектират финансовото състояние на Гърция преди отпускането на поредния пети транш от заемите в размер на 110 млрд. евро, които страната получава от май м. г. за излизане от кризата, предаде БТА. Те ще информират своите шефове Оли Рен от ЕК и Жан-Клод Трише от ЕЦБ за изпълнението на гръцкия дълг.
Очаква се на съвещанието в Брюксел официално да бъде признато безсилието на Гърция да се финансира от пазарите в следващите две години и ще се обсъждат условията за отпускането на нови заеми на страната за периода 2012-2013 г.
В съвещанието ще участва и представител на Международния валутен фонд, тъй като се предполага, че организацията ще има участие и в новия европейски пакет за подкрепа.
Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят възможността на Гърция да се осигури допълнително финансиране на нейните кредитни нужди за 2012-2013 г. и то да бъде съчетано с разсрочване на целия дълг и с намаляване на лихвите.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в навечерието на срещата, че Гърция може да получи удължаване на изплащането на огромния си дългq но само ако частните кредитори също участват. В интервю за обществената телевизия ARD Шойбле настоя да се изчакат резултатите от проучването на обществените фондове на страната идния месец преди да се вземе решение дали са необходими нови мерки. Но ако те се окажат нужни, „централен пункт ще бъде избегнат… да се удовлетворят частни кредитори за сметка на данъкоплатеца“.
„Трябва да имаме ясно правило: ако има разсрочване (на дълга) , целият кредит трябва да бъде разсрочен“, добавя Шойбле, цитиран от БГНЕС.
Дискусията за евентуално преструктуриране на гръцкия дълг, включително чрез частична редукция, набра скорост през последните месеци. Пикът на недоверието към Гърция бе на 6 май, когато статия в сп. „Шпигел“ подхрани спекулации за излизане на страната от еврозоната. Този сценарий бе опроверган, но не и вариантите за разсрочване и опрощаване на дълга, както и предоговаряне на лихвите.
Европейската комисия очаква дългът на Гърция, който вече е най-големият в историята на еврото – до 143% от БВП за миналата година, да скочи до 158% през тази и до 166% през следващата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *