Обучението по финанси ще започва още от прогимназиалните класове

Обучението по финанси ще влезе в учебниците на прогимназиалните класове, съобщи заместник-министърът на образованието проф.Николай Денков. Според проучване на Световната банка над 60 на сто от българите са финансово неграмотни.

65 % от българите не знаят как да си отворят сметка в банката. Почти толкова са и тези, които не знаят как да направят застраховка, а 30 на сто заради неграмотност не ползват никакви финансови услуги, посочи бившият вицепремиерДаниела Бобева.

Най-популярните и най-използваните финансови услуги са първо – дебитна карта, и второ – застраховка „Гражданска отговорност“, защото са задължителни в много аспекти, каза Бобева.

Това налага обучението по финанси да залегне в новите образователни програми още от 6 или 7 клас, посочи заместник-министърът на образованието професор Николай Денков.

Изключително важно е сега при подготовка на програмите да ги направим интересни, с практически задачи, с творчески задачи, така че всяко от децата да не му доскучее до смърт, а да разбере, че това е нещо важно, обясни Денков.

В процеса трябва да бъдат приобщени и родителите, призова професорАнна Недялковаот Варненския свободен университет.Ако днес нашето отсъствие от вкъщи или недостатъчно внимание към детето, го компенсираме с най-скъпо желаната от него играчка, не сме ли тръгнали в погрешната посока, попита Недялкова.

Според паралелно проучване 87% от младите българи подкрепят въвеждането на финансовото образование в училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *