Общините получават по-лесно европари

До края на 2007 година като авансово плащане от Европейския съюз в Бюджета на България се очаква да постъпят около 140 000 000 евро. За следващата година отново като авансово плащане, без то да е обвързано със степен на усвояване, този размер е над 220 000 000 евро. Отделно страната ни ще получава и междинни плащания, които ще зависят от похарчено по реализацията на проектите.

Общата сума, която може да бъде усвоена догодина според заложеното в Проектобюджет 2008 заедно с националното съфинансиране е над 1 700000 000 лева. По линия на общата селскостопанска политика за преки плащания и развитие на селските райони се очакват още над 1 200 000 000 евро. Това каза за Дарик радио Силвия Инджова, директор на Дирекция „Национален фонд” в Министерството на финансите.

Средствата от Европейския съюз България ще получава под три форми – авансови, междинни и окончателни плащания. От 2007 до 2009 година България ще получава авансово плащане с ясно фиксиран размер, без това да е обвързано с реално изпълнение на проекти. Това е така, за да има ресурс, с който да се поеме започването на проектите. Получателите на европари ще бъдат подложени на постоянни проверки. Те ще трябва да имат готовност на всеки етап от работата по проекта да представят необходимите документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *