Овчаров и шефът на АЕЦ ”Козлодуй” ще се съдят

Причината за яда на бившия енергиен министър е намека в интервю на Николов, че той е поръчал побоя над предишния шеф   на централата Александър Николов.   Вчера той пък каза, че бившият депутат на ГЕРБ Николай Коцев го е сплашвал по телефона преди боя. Същия ден Коцев подаде оставка и като областен координатор на ГЕРБ във Враца. Вътрешният министър Цветан Цветанов призна, че в началото на разследването е имало версия за съпричастност на Коцев към инцидента. Поведението на Валентин Николов е типично за уплашен човек, който не знае къде се намира, коментира днес Овчаров, цитиран от БТА. По думите му Николов представлява атомната централа в Козлодуй и като такъв няма право да прави абсолютно непозволени и манипулативни внушения, той трябва да ги каже тези интереси и да ги докаже. Той уточни, че има два варианта – да съди Николов за клевета или за причинени вреди.
 
„Очевидно е, че темата „Белене“ става все по-интересна и все по-болезнена за сега управляващите. Стара стратегия на Бойко Борисов е когато загуби битката на полето на аргументите и фактите, да я превежда на полето на компроматите и мръсотията. Слугинаж, разбира се, за да изпълнява мръсно поръчки, винаги има“, каза Овчаров и цитира мисъл на руския хуморист Зошченко „Когато те лаят помияри, не е задължително да заставаш на четири крака“.
„Нямам намерение да заставам на четири крака, но когато на помиярите им обръщаш гръб, те си мислят, че се страхуваш от тях“, коментира Овчаров.
Според зам.-председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков около атомната енергетика трябва да се изследват редица други отношения – „връзките Коцев-Николов и позабравения казус от Народното събрание за контактите с представители на организираната престъпност на сегашния шеф на атомната централа“. Замесването на БСП и на Румен Овчаров в грозния скандал с побоя над бившия директор на атомната централа е върхова наглост от страна на ГЕРБ, коментира депутатът от левицата Мая Манолова. По думите й явно управляващите са в паника от поредния грозен скандал, в който е замесен техен депутат, и се опитват да го потушат, като прехвърлят топката в полето на своя опонент. „Разбрах, че Румен Овчаров ще ми завежда съдебен иск, затова аз ще заведа контра дело срещу него, със същите обвинения“, заяви пред „Фокус“ Валентин Николов, който нямал какво да крие, както и нямал никакви връзки с организираната престъпност. „Ако под организирана престъпност разбират трите години в парламента, в които съм общувал с тях – да, имал съм такива. И трето – не си спомням в изявленията си да съм обвинил г-н Овчаров в каквото и да е“, категоричен е Николов. „Продължавам да твърдя, че той има интереси в енергетиката и това е публична тайна. Надявам се – в анкетната комисия , която ще създаде Народното събрание (за проучване на корупционни случаи), фирмите около кръга Р. Овч. да станат ясни и схемите в енергетиката да бъдат разплетени веднъж завинаги. И понеже Овчаров рецитира руски поговорки, разбирам, че в БСП са фенове на руския фолклор, но аз все пак ще му припомня и една българска: „Гузен негонен бяга”, добави изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“. Кой е Николай Коцев Според различни медии, преди да влезе в парламента, Николай Коцев е печелел доста от обществените поръчки в атомната централа, но след като Александър Николов й станал шеф, „кранчето спряло“. Коцев е завършил техникум по фотография и е собственик на фирмите „Николай Коцев“ ЕООД, „Фото Елит“ ЕООД, „Турканица“ ЕООД, охранителната „Сити“ ЕООД, мебелната „Фокус“. Докато беше депутат, се разбра, че е станал собственик на множество привлекателни имоти във Враца, пише в.“Сега“. През 2003 г. той купува бившата резиденция на Тодор Живков „Турканица“ край града, която в момента се продава за 980 000 евро. Бившият депутат на ГЕРБ си призна, че не може да остане равнодушен към молбите на бизнеса и когато може, вкарва негови предложения в парламента. Привлече вниманието и с това, че „преди 500 г. сме се освободили от турско робство“, както и с обещанието си да пусне в медиите телефона на Симеон Дянков, а министрите да затвори в пещерата Магурата, защото не предприемат нищо за спасяването на Северозападния район.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *