Огромните 4 млн. ипотеки в САЩ са просрочени

Броят на американците, които са забавили с поне 30 дни дължимите вноски по своя ипотечен заем, се е повишил с 44% на годишна база през второто тримесечие на 2009 г. Над 4 млн. от всички включени в проучването 45 млн. ипотечни заема са просрочени, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ.
Това увеличава дела на просрочените ипотеки до рекордните 9,24% от всички отпуснати ипотечни заеми за периода от април до юни. Ставката обаче не включва имотите, върху които е наложена възбрана и са в етап на отнемане поради неспособността на заемополучателя да изпълнява своите задължения по кредита, предаде CNN.
Около 4,3% от ипотеките се намират в този етап спрямо 3,9% за първите три месеца на годината и 1,6% за второто тримесечие на 2008 г. Общият брой на просрочените ипотеки и възбраните върху имоти през второто тримесечие възлиза на 13,6% от всички включени в проучването ипотечни заеми, което също е рекордно висока стойност.
Специалистите от Асоциацията на ипотечните банкери прогнозират, че броят на просрочените ипотеки и наложените възбрани ще продължи да расте заедно с безработицата. Според тях безработицата в САЩ, както и просрочените заеми, ще достигнат своя пик до средата на 2010 г. Броят на наложените възбрани ще започне да се понижава шест месеца след това.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *